luni 17 ianuarie 10:01 PM

Abonare la google news

Scandal la nivel înalt în sportul românesc. Ania Caill nu va participa la Olimpiada de Iarnă de la Beijing


Ania Caill nu va participa la Olimpiada de Iarnă de la Beijing. Sportiva nu se regăsește pe lista finală de preînscrieri a celor care se luptă pentru un loc în Asia, confirmată de Federația Română de Schi Biatlon. Aceasta a fost implicată într-un scandal și anul trecut, când, după multe discuții, a fost trecută, pe final, pe listă.


„Nu sunt pe lista pentru Olimpiada de la Beijing”

Sportiva care a fost implicată într-un scandal de proporții și acum un an a postat pe pagina personală de Facebook decizia luată de către Federația Română de Schi Biatlon.

Nu sunt pe lista pentru Olimpiada de la Beijing.

Am făcut tot ce era posibil să fiu inclusă, fiind, de departe, cea mai bună româncă. Am depus o cerere la Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Lausanne (TAS), sperând să îmi găsesc dreptatea. Din păcate și din mare surprindere, Federația Română de Schi Biatlon nu recunoaște competența lor, cererea mea fiind respinsă tocmai din motivul asta, pentru că, în statutul lor, nu permite”.

Aceasta a subliniat că Federația a preferat să facă trial-uri pentru sportivi aflați pe lista de preînscrieri, pe care ea nu s-a regăsit.

FRSB nu m-a adăugat pe lista de preînscrieri pentru Olimpiadă și a decis să facă un trial pentru sportivi aflați pe această listă. Țin să reamintesc că sportivii aflați pe listă nu au niciun criteriu de calificarea internațional, au numai punctajul minim care le permite să ocupe acel lor de națiune care există pentru țările mici.

Eu sunt singura realmente calificată, datorită performanțelor mele care m-au proiectat în top 100 mondial. Eu nu am fost pe lista extinsă, așadar nu am avut voie să particip la acest trial.

Sportiva „calificată” poate participa la două probe, eu aș fi avut dreptul să particip la patru probe” a mai scris asta.

Ca un scurt rezumat, sportiva considerată cea mai calificată pentru această competiție nu va putea participa la Olimpiada de Iarnă din Beijing, deși ar fi avut dreptul pentru patru probe. În schimb, Federația Română de Schi Biatlon a preferat o altă sportivă, care nu are dreptul de a participa decât la două probe.

Scandal și în 2021. A fost primită la Campionatul Mondial în ultima clipă

Sportiva a avut probleme și anul trecut. Aceasta a avut cele mai bune rezultate ale României la Cupa Mondială, dar nu fusese trecută pe listă de către Federație pentru Campionatele Mondiale care s-au desfășurat la Cortina D’Amprezzo, între 8 și 21 februarie 2021.

Ulterior, în urma unei ședințe la Ministerul Tineretului și Sportului, Eduard Novak a rezolvat situația, iar sportiva a putut participa.

Mă bucur foarte mult să vă pot da o veste bună: Federația Română de Schi Biatlon a decis ca Ania Caill să fie inclus în lotul care va reprezenta România la Campionatele Mondiale de Schi.

Am reușit să aduc la discuții două părți ale unui fals conflict, după mine. Sportul și sportivii sunt cei care trebuie să conteze, iar principiile corecte trebuie urmate pentru a ne îndrepta în direcția pe care o dorim: una a performanței și excelenței sportive. Îi felicit pe toț cei implicați și le doresc mult succes!” anunța Eduard Novak atunci.

Playsport.ro