luni 1 noiembrie 6:01 AM

Abonare la google news

Sărbătorile Zilei de 1 noiembrie


Sărbătorile Zilei de 1 noiembrie


Ortodoxe

Sf. doctori fără de arginţi şi făcători de minuni Cosma şi Damian, cei din Asia

Greco-catolice
Cosma şi Damian, doctori fără plată

Romano-catolice
Toţi Sfinţii

Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 1 noiembrie.

Sfinţii Cosma şi Damian erau fraţi, de neam din Asia, având tată păgân şi mamă creştină, pe nume Teodotia. Rămasă văduvă, mama lor le-a dat o educaţie creştină desăvârşită. Şi pentru că au trăit în temeiul Sfintei Scripturi, s-au făcut ca doi luminători, strălucind pe pământ cu faptele cele bune.

Ducând o viaţă desăvârşită, cei doi fraţi au primit de la Dumnezeu darul tămăduirii, dând sănătate sufletelor şi trupurilor, vindecând tot felul de boli, tămăduind toate neputinţele şi izgonind duhurile cele viclene.

„Ei tămăduiau neputinţele pentru slava numelui Domnului lor, Care le-a dăruit puterea de a tămădui. Dar nu cu buruieni, ci cu numele Domnului izbăveau de boli, fără plată şi fără să aştepte mulţumire, împlinind porunca Celui ce a zis: În dar aţi luat, în dar să daţi. Pentru aceea au fost numiţi, de cei credincioşi, doctori fără plată sau fără de arginţi.” (vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Şi nu numai în viaţa lor, ci şi după moarte s-au arătat tămăduitori, pentru aceasta se cinstesc de Biserică ca nişte calzi folositori şi doctori, apărători ai sufletelor şi trupurilor noastre.

Stiripesurse.ro