9 februarie 11:46 PM

Abonare la google news

S-a aflat de ce s-a prăbușit elicopterul în care călătorea Kobe Bryant. Cine este considerat vinovat de moartea starului NBA

A trecut mai bine de la accidentul teribil în care s-a stins Kobe Bryant, iar ancheta este aproape de final. Marți a avut loc în SUA audierea mai multor oficiali de securitate aeriană. Concluzia lor este că pilotul elicopterului a greșit când s-a aventurat în norii groși.

Kobe Bryant s-a stins din viață pe 26 ianuarie 2020. Alături de el în „elicopterul morții” se aflau fiica lui, Gianna, în vârstă de 13 ani, șase pasageri și pilotul Ara Zobayan. De atunci ancheta a avansat greu, din cauza numeroaselor elemente și semne de întrebare. Marți a avut loc audierea mai multor experți în securitate aeriană pentru a corobora datele de până acum cu mai multe opinii avizate. Concluzia a fost că pilotul este vinovat de acest accident.

Ara Zobayan a încălcat standardele federale, care îi cereau să vadă unde se îndreaptă, și a ajuns în norii groși. Acolo s-a dezorientat, din cauza vizibilității reduse, așa că nu și-a mai dat seama unde se află și ce manevre face cu adevărat. Controlorii de zbor au spus că Zobayan le-a spus că elicopterul urcă și că mai are puțin și trece de plafonul de nori. În realitate, elicopterul Sikorsky a virat brusc și a început să coboare cu viteză.

„Terenul deluros, combinat cu dezorientarea spaţială a pilotului în nori ar fi fost «un factor confuz». Pilotul nu ştie care este drumul în sus”, a afirmat investigatorul NTSB, Bill English.

Experții prezenți la audiere au explicat că între anii 2010 și 2019 au avut loc 184 de accidente, care au implicat „dezorientarea spaţială”. 20 dintre incidentele mortale au fost de elicopter.

Pilotul elicopterului, vinovat de accidentul în care a murit Kobe Bryant

Cei care au cercetat cazul au ajuns la concluzia că elicopterul funcționa foarte bine și că nu a existat niciun indiciu privind o eventuală defecțiune mecanică. Experții susțin că Ara Zobayan, deși era un pilot cu experiență și zburase de multe ori cu Kobe Bryant, a perceput greșit unghiurile. A încercat să iasă din zonă, dar în loc să urce drept a virat la stânga.

Sursa: Prosport