Abonare la google news

Rusia frânează Twitter. Ce urmează?

Conform BBC, este pentru prima dată când guvernul rus și-a încordat mușchii în acest fel, folosind legi semnate în 2019 care confereau autorităților puterea de a restricționa accesul la site-urile de socializare provenind din SUA.

Oficialii au testat anterior un „RuNet suveran” – o rețea independentă care direcționează traficul și datele web ale țării prin puncte controlate de stat.

Aceasta înseamnă că Kremlinul poate bloca conexiunile rusești la site-uri web din întreaga lume sau poate încetini fluxul de date pentru utilizatorii ruși care accesează anumite site-uri.

Citeste si:  Oficial! Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord părăsește UE. Ce urmează după Brexit

Susținătorii spun că va oferi protecție în caz că Occidentul va încerca vreodată să întrerupă accesul Rusiei la internet. Dar activiștii spun că aceasta conferă Kremlinului puterea de a a-i cenzura pe ruși și a-i rupe de restul lumii.

Le Monde vede în aceasta un avertisment al Moscovei împotriva rețelelor sociale străine.

Vladimir Putin a făcut recent multe declarații inflamatorii împotriva platformelor străine care operează în Rusia.

Operațiunea lansată pe 10 martie reprezintă astfel un pas înainte și probabil este preludiul unei acțiuni chiar și mai dure împotriva rețelelor sociale străine care operează în țară.

Citeste si:  Andreea Marin își face praf foștii soți: "A treia căsătorie? S-o uităm!"

Iar The Moscow Times comentează: ”Atunci când un nou val de proteste a lovit țara în 2021, Kremlinul a resimțit aceasta ca pe un semn al urgenței.

Putin a apărut brusc foarte îngrijorat de amenințarea pe care rețelele sociale o reprezintă și a făcut mai multe declarații criticând internetul în forma sa actuală. Necesitatea mai multor restricții și chiar sancțiuni plutea în aer.

Dar până în martie 2021, lista reală a posibilelor opțiuni pe care autoritățile le-ar fi putut implementa s-a dovedit a fi destul de scurtă.

După opt ani deprobleme, timp în care Kremlinul a încercat aproape totul, inclusiv filtrarea conținutului, reprimarea utilizatorilor și interzicerea rețelelor de socializare – LinkedIn este încă indisponibil în Rusia – ce altceva mai puteau oferi legislatorii ruși în pregătirea alegerilor pentru Duma de Stat din septembrie?

Blocarea directă a platformelor globale nu a fost o opțiune, așa cum Putin însuși a spus foarte clar. Dar internetul suveran a s-a dovedit cel mai promițător instrument la dispoziția Kremlinului”.

Citeste si:  Doliu în fotbalul românesc! Mircea Bolba, fost jucător la Olimpia, Steaua sau Poli Timișoara, a încetat din viață

Citeste articolul pe RFI

 48 total views