31 mai 4:12 PM

Abonare la google news

Românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar pot face un test online Test on-line pentru cei care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar

Românii care își doresc să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar pot face un test online, iar acest lucru este posibil cu ajutorul Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

La data de 31 mai se sărbătorește Ziua Mondială fără tutun. Cu această ocazie, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer lansează un test online prin care românii pot afla mai multe informaţii despre simptomele cancerului pulmonar şi dacă prezintă simptomele acestei boli pulmonare, având în vedere că fumatul este responsabil pentru aproximativ 80% dintre cazuri.

„Începând de azi, pe site-ul FABC parcurgând doar nouă întrebări simple, românii pot afla mai multe informaţii despre simptomele cancerului pulmonar şi dacă prezintă simptomele acestei boli pulmonare care provoacă anual în România peste 10.000 de decese. Este foarte important de menţionat faptul că acest test nu înlocuieşte examenul medical, diagnosticarea sau tratamentul. Testul are rolul de a ajuta identificarea mai rapidă a simptomelor, medicul specialist fiind persoana cea mai potrivită pentru a oferi sfaturi şi recomandări cu privire la probleme specifice de sănătate”, scrie în comunicatul de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

România depăşeşte media europeană la consumul de tutun de-a lungul vieţii

Potrivit statisticilor, România depăşeşte media europeană la consumul de tutun de-a lungul vieţii, situându-se la 49,5% consumatori sau foşti consumatori, faţă de 41%, în medie, în populaţia europeană.

În plus, studii recente arată o evoluţie nedorită a fenomenului fumatului în rândul copiilor, adolescenţilor şi tinerilor.

Procentul adolescenţilor care fumează ţigări este în uşoară scădere, dar, din păcate, tot mai mulți copii şi adolescenţi de 13 – 19 ani încearcă şi apoi fumează curent ţigări electronice şi produse din tutun încălzit.

Consumul de nicotină în perioada adolescenţei are consecinţe negative semnificative, mai ales din perspectivă cognitivă şi comportamentală, arată specialiştii.

Fumatul – la originea majorităţii cazurilor de cancer pulmonar

La nivelul aparatului respirator, fumatul este direct implicat în apariţia afecţiunilor respiratorii acute, a bolilor pulmonare cronice şi a cancerului bronhopulmonar, dar nu numai. Dintre bolile pulmonare cauzate de fumat face parte bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), care include emfizemul şi bronşita cronică. De asemenea, fumatul este la originea majorităţii cazurilor de cancer pulmonar.

Riscul fumătorilor de a dezvolta cancer pulmonar este cu 15 – 30% mai mare faţă de nefumători. Astfel, cu cât cresc numărul anilor de fumat şi numărul de ţigări fumate pe zi, cu atât riscul de îmbolnăvire este mai mare.

În plus, o recenzie a studiilor efectuate de experţi în sănătate publică convocaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2020 a concluzionat că fumătorii sunt mai expuşi riscului de a dezvolta o formă severă de COVID-19 decât nefumătorii.

Citeste articolul pe Gandul