joi 29 iulie 4:00 PM

Abonare la google news

România se topește la 40 de grade! Ce trebuie să faci și ce să nu faci niciodată atunci când este caniculă

Este cod portocaliu de caniculă în România, temperaturile urcând până la 40 de grade la umbră! Aerul devine irespirabil, iar în marile orașe temperatura la sol este aproape ireală. 


În aceste condiții, e nevoie de mult mai multă grijă atunci când ieșiți afară sau când realizați diferite activități, chiar și uzuale. Extenuarea cauzata de căldură apare atunci când ne creste temperatura corpului și pierdem lichidele și sarea din organism, ceea ce conduce la următoarele simptome: stare de oboseala, slăbiciune, crampe musculare sau cefalee. Afecțiunea poate fi însoțită și de greata/vărsături, convulsii, dezorientare, confuzie și, uneori, pierderea conștientei sau coma.

E important să știm că insolația poate produce inflamația creierului cu apariția edemului cerebral. Tocmai de aceea medicii ne recomanda să nu facem efort fizic când sunt temperaturi ridicate, să nu ne expunem brusc la soare, stați pe cât posibil în camere cu aer condiționat și să aveți o grija deosebita la medicamentele pe care le luați când este caniculă pentru că unele pastile afectează capacitatea organismului de a rămâne hidratat.


Ce să nu faci niciodată atunci când e caniculă

Niciodată, atunci când este caniculă, nu trebuie consumat alcool! Alcoolul, de asemenea, dilată vasele de sânge, ceea ce face și căldura. De aceea, această combinație crește riscurile pentru sănătate putând duce inclusiv la deces.

“Alcoolul este un stres în plus pentru organism, fiindcă își diminuează capacitățile în condițiile în care este deja epuizat de căldura extremă. În plus, alcoolul crește diureza, ceea ce înseamnă că accelerează deshidratarea. Recomand să nu consumați nici băuturi foarte reci pe caniculă, pentru că de asemenea se accentuează deshidratarea. Și cantitățile mari de cofeină sau băuturi dulci sunt contraindicate în zilele în care organismul este stresat”, sunt recomandările medicului Alis Grasu, citat de doctorulzilei.ro.

Chiar și atleții pot suferi din cauza temperaturilor extreme, mai spun medicii. Sunt trei etape în care problemele se manifestă: mai întâi apar crampe cauzate de pierderea sodiului din cauza transpirației. A doua etapă este epuizarea cauzată de deshidratare. Infarctul de la caniculă, a treia și cea mai periculoasă etapă, poate duce la șoc, cedarea organelor și deces. Rețineți faptul că și cantități moderate de alcool – o doză pentru femei, două pentru bărbați – vă expun la riscuri pe vreme foarte caldă. Cel mai sigur este să vă abțineți de la alcool.

Nu în ultimul rând, nu așteptați până când vă este sete pentru a vă hidrata. Beți doi-trei litri de lichide pe zi, preferabil la fiecare 15 minute. Cum poate fi mortală combinația baie și alcool.

Persoanele care consumă alcool când afară termometrele indică temperaturi extrem de ridicate și aleg să se răcorească cu o baie rece riscă să-și piardă viața. Statisticile arată că alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele prin înec la adolescenți și adulți.

Sursa foto: Arhiva Cancan.ro

 

Cancan.ro


Stirile.eu