luni 18 octombrie 1:12 PM

Abonare la google news

România are nevoie de o capacitate instalată de 7.000 MW în sisteme eoliene, solare, geotermale şi biomasă pentru a-și atinge ținetele de energie regenerabilă


parcul eolian cez

Prin Planul Naţional de Energie şi Schimbări Climatice, pentru a atinge ţinta de 30,7%, estimăm o capacitate instalată de aproape 7.000 MW în surse de energie regenerabilă în eolian, solar, geotermal şi biomasă, a afirmat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, citat de Agerpres.


“România are un Plan Naţional de Energie şi Schimbări Climatice care a fost aprobat şi, prin acesta, are setat la nivelul anului 2030, ca ţintă, un procent de 30,7% energie regenerabilă din total consum la nivel de ţară. În anul următor va avea loc o nouă reevaluare a acestui Plan şi sunt convins că, pe baza rezultatelor ce vor urma discuţiilor referitoare la Fit for 55, cu siguranţă că şi ţintele pe care România şi le va propune vor creşte în consecinţă (…) Pentru a asigura o livrare în bandă şi necesităţile de a avea un consum acoperit la nivelul ţării, avem în vedere continuarea dezvoltării capacităţilor nucleare prin realizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Ne uităm cu mare interes şi la noile tehnologii de ciclu combinat, de reactoare modulare. Prin Planul Naţional de Energie şi Schimbări Climatice, pentru a atinge ţinta de 30,7%, estimăm o capacitate instalată de aproape 7.000 MW în surse de energie regenerabilă şi aici vorbim de eolian, solar, geotermal şi biomasă. Toate aceste capacităţi trebuie puse în funcţiune până la nivelul anului 2030 şi este foarte important ca acest lucru să fie făcut şi dezvoltat împreună cu toţi actorii, cu toţi stakeholderii din piaţă (…) Pentru partea de prosumatori avem în vedere elaborarea şi iniţierea unor scheme care să conducă la realizarea unor capacităţi cât mai disipate şi de a avea o democratizare a producţiei şi consumului de energie la nivel de ţară”, a susţinut Drăgan.

Acesta a adăugat că, la nivelul Ministerului Energiei, există două planuri importante ce vor contribui la atingerea ţintelor asumate – Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Fondul de Modernizare.

“La nivelul Ministerului Energiei, există două planuri importante prin care vom acţiona în această direcţie: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – partea alocată pe energie şi Fondul de Modernizare – care se întinde pe o perioadă de zece ani şi a cărui valoare este dată de valoarea certificatelor de CO2 alocate României, undeva peste 10 miliarde de euro. Prin acest plan, pe baza unor măsuri punctuale de intervenţie dorim să facilităm accesul companiilor la granturi, la instrumente financiare şi, totodată, finanţarea primelor licitaţii pe contracte de diferenţă pentru realizarea unor capacităţi de producţie din surse regenerabile. La acest fond lucrăm cu un consultant, împreună cu BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, n.r.) şi sperăm către sfârşitul anului să putem să venim în consultare publică cu primele ghiduri şi proceduri care vor fi puse la dispoziţia actorilor din piaţă. Dorim întărirea reţelelor de distribuţie şi de transport, fără de care nu vom putea conecta şi introduce capacităţi suplimentare semnificative din industria regenerabilă. De asemenea, dorim dezvoltarea producţiei de hidrogen. În România hidrogenul se produce şi este folosit deja. În perioada imediat următoare vom iniţia Strategia Naţională a Hidrogenului”, a afirmat oficialul Ministerului Energiei.

Conform secretarului de stat, România susţine obiectivele de decarbonare şi de creştere a energiilor regenerabile, iar “în această cupolă trebuie să menţionez că susţinem Planul Fit for 55 şi, totodată, atingerea neutralităţii climatice la nivelul continentului european în anul 2050.

“În acest moment avem un plan ambiţios de decarbonare la nivelul anului 2030 şi pentru 2032 după reabilitarea ecologică a minelor din care se exploatează huilă. Totodată, avem un plan de decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, care se află în acest moment în discuţie cu Comisia Europeană. Acest plan este destul de avansat şi sunt încrezător că, în perioada următoare, va putea fi aprobat de către Comisia Europeană şi putem începe aplicarea lui. Este foarte important ca acest plan să fie coroborat cu realizarea unor noi capacităţi de energie regenerabilă. Acest plan presupune instalarea a peste 700 MW în centrale fotovoltaice pe terenurile care înainte vor fi reabilitate din punct de vedere al mediului. Totodată, realizarea unor capacităţi flexibile pe gaz de care România are nevoie şi pe care nu le are în acest moment”, a menţionat Dan Drăgan.

Retailerul de mobilă Ikea organizează, luni, evenimentul cu tema “One Home, One Planet 2021”, în care dezbat la aceeaşi masă lideri din mediul ONG, de business, academic, administraţie publică şi reprezentanţi ai companiei suedeze.

Economedia.ro