17 mai 11:19 PM

Abonare la google news

România ajută Republica Moldova cu prima tranșă din cele 6.000 de tone de motorină promise fermierilor moldoveni

România a trimis, luni, la Chișinău prima tranșă de 1.200 de tone din ajutorul total de 6.000 de tone de motorină promis ca ajutor agricultorilor din Republica Moldova, loviți de seceta de anul trecut.

„Evenimentul de astăzi este chintesența mesajului de solidaritate frățească, care rezultă din apartenența noastră la un filon identitate comun, unitate de limbă, de cultură, de istorie și tradiții dintre România și Republica Moldova. Această unitate transcede dincolo de pandemii, politicieni și dispute geopolitice, care uneori pot fi sterile(…) Prin acțiunea de astăzi, România dovedește încă o dată responsabilitate, angajament și faptul că în Republica Moldova face ceea ce promite”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul ceremoniei de primire a motorinei.

La eveniment au participat, din partea României, Gheorghe Alecsei, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău. Din partea Republicii Moldova a participat Veaceslav Negruța, consilier prezidențial și Ion Perju, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

„Săptămâna începe cu o veste bună – ajutorul atât de necesar pentru agricultorii afectați de secetă a ajuns în Moldova. Prima tranșă de 1.200 de tone din cele 6.000 de tone de motorină donate de România Republicii Moldova a ajuns la stația Ocnița de unde Agenția Rezerve Materiale trebuie să asigure distribuția acesteia către agricultori”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, care a mulțumit României pentru acest ajutor.

Președintele Republicii Moldova a dat asigurări că va urmări atent ca distribuirea motorinei către fermieri să se facă într-un mod transparent.

„Cele 6.000 de tone de motorină urmează să fie livrate în totalitate autorităților de la Chișinău, în perioada imediat următoare, prin mai multe transporturi succesive”, se menționează într-un comunicat al Ambasadei României la Chișinău.

Ajutor umanitar în motorină pentru fermieri face parte din pachetul de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova anunțat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chișinău, la 29 decembrie 2020.

Autoritățile române spun că reprezintă o materializare a eforturilor susținute depuse de statul român în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, completând alte acțiuni în această direcție realizate în ultima perioadă, printre care donarea a peste 300.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, precum si de echipamente medicale in valoare de 2,3 milioane euro.

„Angajamentul pentru sprijinirea cetățenilor Republicii Moldova, în baza Parteneriatului strategic bilateral, cu scopul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, parcursul său european și procesul de reformă necesar pentru consolidarea sistemului democratic și a statului de drept, ca și pentru dezvoltarea economică și socială, va rămâne și în viitor o prioritate de prim rang pentru România”, se mai arată în comunicat.

sursa foto: Pexels/ Sergio Souza


Citeste articolul pe G4Media