Abonare la google news

România a semnat acord de extrădare cu Iordania

România a semnat acord de extrădare cu Iordania. Duminică, la Amman, unde a avut loc o tentativă eșuată de lovitură de stat, ministrul Bogdan Aurescu a avut consultări cu omologul său, Ayman Safadi. Conform unui comunicat MAE, cei doi miniştri au semnat şi Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea între ministerele Justiţiei din cele două țări.

În plan bilateral, cei doi şefi ai diplomaţiilor au reconfirmat relaţiile excelente dintre România şi Iordania.

România a semnat acord de extrădare cu Iordania. Cooperarea, extinsă în diverse domenii

Aurescu și Safadi şi-au exprimat interesul avansării dialogului politico-diplomatic bilateral. Ei au discutat modalităţi de consolidare şi extindere a cooperării în domenii ca agricultură, construcţii, energie și apărare. Ministrul Bogdan Aurescu a transmis felicitările României pentru aniversarea centenarului existenţei statului iordanian. Șeful diplomației române a subliniat că stabilitatea şi securitatea Regatului Haşemit sunt esenţiale pentru Orientul Mijlociu.

Regatul Haşemit al Iordaniei reprezintă o piaţă de desfacere strategică a României în Orientul Mijlociu. Valoarea schimburilor comerciale din 2020 a depășit 300 de milioane de dolari, cu aproximativ 16% mai mult faţă de anul precedent. În context, ministrul român de Externe a pledat pentru încurajarea comunităţilor de afaceri din cele două ţări pentru a intensifica relaţiile, inclusiv prin organizarea unei noi ediţii a Forumului de Afaceri bilateral.

Ministrul Aurescu a apreciat şi parteneriatul strâns în domeniul educaţiei. Cu peste 13.000 de absolvenţi iordanieni ai universităţilor din România, Iordania ocupă un loc important în acest sector.

Tentativă eșuată de lovitură de stat la Amman. Ce a făcut fostul prinț moștenitor

În același timp, la Amman a avut loc zilele acestea o tenativă eșuată de lovitură de stat. Prințul Hamza, fratele vitreg al Regelui Abdullah al II-lea, a fost plasat în arest șa domiciliu, fiind acuzat de tentativă de lovitură de stat! La rândul lui, el neagă orice participare la vreun complot și acuză autoritățile iordaniene de „corupție și incompetență”.

Într-un comunicat de presă, şeful statului-major iordanian, generalul Yousef Huneiti, susține că prinţul Hamza „a fost îndemnat să înceteze activităţile care ar putea fi utilizate pentru a submina stabilitatea şi securitatea Regatului Hașemit”. Generalul Huneiti a dezminţit informația privind arestarea fostului prinț moștenitor.

Nimeni nu este mai presus de lege. Securitatea şi stabilitatea Iordaniei sunt pe primul loc. Toate măsurile luate sunt în cadrul legii şi după o anchetă amănunţită – generalul Yousef Huneiti, șeful statului-major iordanian

Prințul Hamza este fiul cel mare al fostului reg Hussein şi al soţiei sale (de origine americană), Regina Noor. Conform dorinţelor tatălui său, decedat în 1999, Hamza a fost numit prinţ moştenitor după ce Abdullah al II-lea nu va mai fi rege. Însă, în 2004, Regele Abdullah al II-lea l-a deposedat de acest titlu şi i l-a acordat fiului său cel mare, Hussein.

Citeste articolul pe Gandul