vineri 8 octombrie 9:12 AM

Abonare la google news

Roger Federer, lecție aspră administrată Simonei Halep. Ion Țiriac a avut dreptate


Ion Țiriac a avut dreptate în ceea ce o privește pe Simona Halep. Roger Federer oferă o lecție dură despre ce înseamnă să câștigi sume colosale din imagine și cum un colos îți poate accepta orive. Fostul lider ATP are contracte impresionante cu branduri importante.


Roger Federer, unul dintre cei mai bine plătiți sportivi din lume fără să joace tenis

Jucătorul de tenis elvețian este un caz de studiat în materie de făcut bani. După ultimele actualizări ale topului Forbes, Roger Federer ocupă locul șapte în topul celor mai bine plătiți sportivi din întreaga lume. El este depășit doar de adevărate „mașini de făcut bani”, cum ar fi: Conor McGregor, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo sau Lebron James.

În ultima vreme, tenismenul de pe locul 9 ATP a suferit mai multe accidentări, ultima fiind la genunchi. Condiția fizică l-a împiedicat să participe la mai multe turnee și a câștigat din concursuri 30.000 de dolari. Conturile sale au fost afectate, însă nu foarte mult. Roger Federer a câștigat în total, într-un singur an, 90 de milioane de dolari. Acest lucru a fost posibil datorită contractelor de imagine.

Istoricul contractelor de imagine. Sume exorbitante

Din 1998 deține marca de rachete Wilson, afacere care îi aduce din 2003 și până în prezent câte 350.000 de dolari pe an. După urmează o listă lungă de câștiguri de la branduri uriașe, sumele fiind încasate anual: Rolex îi aduce 8 milioane de dolari, Moet & Chancon (colaborare începută în 2012) îi aduce tot 8 milioane de dolari, iar bomboanele Lindt îi rotunjesc veniturile cu 4 milioane de dolari.

Se mai adaugă și câștigurile venite, pe an, de la:

  • banca Credit Swiss – 2 milioane de dolari
  • compania de telecomunicații Sunrise – 7 milioane de dolari
  • pastele Barilla – 8,1 milioane de dolari
  • NetJets – 6 milioane de dolari
  • și lunga colaborare cu Nike – 10 milioane de dolari

Nike a vrut să rupă colaborarea cu Roger Federer pentru că cerea prea mulți bani, însă au luat o decizie istorică

Roger Federer a avut un moment de cumpănă cu Nike, atunci când firma a trebuit să se gândească dacă renunță la starul tenisului mondial sau îi oferă 350 de milioane de dolari (mai puțin de 1% din veniturile totale). Jor Pomplian este un expert în afaceri în lumea sportului și , potrivit as.com, a dezvăluit că firmele au o regulă nescrisă: nu oferă mai mult de 10% din venituri pentru a susține contractele de imagine cu sportivii. Astfel, acel aproape 1% ar fi însemnat enorm, dat fiind faptul că Nike are numeroase contracte uriașe și cu alte nume (Serena Williams, Rafael Nadal și Maria Sharapova).

Nike a luat decizia să rămână la un contract de 10 milioane de dolari pe an cu Roger Federer, însă să-i ofere acestuia suma respectivă indiferent de situație și pe o perioadă nedeterminată. Ce înseamnă indiferent de situație? Adică Federer a putut semnat în același timp un contract de imagine cu o altă firmă de încălțăminte, cu toate că poartă adidași Nike. Astfel, tenismenul a semnat pe 10 ani, pentru 300 de milioane de euro pe an cu Uniqlo.

Contractul cu Uniqlo nu este unul doar de imagine. Roger Federer este investitor, designer și ambasador global al acestui brand. Lovitură de maestru, cu alte cuvinte. Este un caz unic, să ai propriul brand de încălțăminte și să primești bani de la altul concurent pentru imagine. Presa din Elveția estimează că investițiile acestuia ar fi de 54 de milioane de dolari, iar compania ar fi debutat pe Wall Street fiind evaluată la 11.000 milioane de dolari.

Ion Țiriac a avut dreptate! Simona Halep are de pierdut pentru că este româncă

Miliardarul român de 82 de ani susținea în urmă cu puțin timp că Simona Halep ar fi câștigat mult mai mulți bani din tenis dacă se năștea în altă țară. Potrivit lui Țiriac, doar o mică parte a câștigurilor unui jucător de tenis vine în urma rezultatelor obținute.

Cele mai mari sume vin din publicitate și sponsorizări. Iar unele țări oferă mai multe posibilități din acest punct de vedere decât altele, cum ar fi România. Pentru a-și susține ipoteza, Ion Țiriac a dat chiar exemplul celor mai mari trei tenismeni din lume din ultimii 15 ani.

Un jucător de tenis, mă refer la superstaruri, câștigă pe teren maximum 20%. Restul câștigă în afara terenului. De ce câștigă Federer de trei ori mai mult decât Djokovic? Pentru că Federer e deja unul care nu mai are națiune. Nadal e într-o țară bună, dar Spania nu e nici Germania, nu e nici Italia, nici Anglia, nici Franța, nici Statele Unite.

Halep….Vai de mine și de mine, 37 de milioane, 40 de milioane. Dacă era din una dintre țările astea cinci, probabil că avea aceste 40 de milioane, dar mai avea încă 160 de milioane în plus. Ea a făcut mai mult pe teren decât în afara terenului”, a spus Ion Țiriac potrivit GSP.

Playsport.ro