28 septembrie 2:04 PM

Abonare la google news

REPORTAJ Andreea Oprea, tânăra mamă din București care a convins autoritățile să construiască un loc de joacă pentru copii în cartierul ei. Spațiul poartă acum numele „Emma”, după fiica ei

„Îmi era teamă ca fetița mea să nu fie lovită de mașină atunci când ieșeam cu ea la joacă, în fața blocului. Toate ieșirile erau stresante. Fiecare copil are dreptul la joacă în condiții de siguranță”, spune Andreea Oprea despre sentimentele de frică și îngrijorare pe care le avea de câte ori petrecea timp în aer liber cu fetița ei, în cartierul Colentina, zona Pancota.

De când a devenit mamă, în urmă cu 4 ani, și-a dat seama că părinții din zonă au o mare problemă: zonele destinate copiilor erau o stradă circulată și o parcare. De la această situație până la construirea locului de joacă „Emma”, după numele fetiței Andreei, au fost mai mulți pași și multă perseverență.

Drumurile spre Primăria Sectorului 2 au început acum 2 ani

În primul rând, Andreea Oprea a căutat și alți părinți nemulțumiți de situație. 50 de persoane au semnat o petiție pe care a dus-o la primărie. S-a documentat și a propus o listă de spații publice din zonă care ar fi putut fi transformate în locuri de joacă. Pentru că demersul ei s-a încheiat cu un răspuns sec, „Vom analiza”, și niciun răspuns concret, femeia a vrut să facă ceva mai vizibil, să nu mai poată fi ignorată.

De această dată, 300 de părinți au semnat o nouă petiție și 50 dintre ei s-au organizat într-o acțiune cetățenească. Au pus presiune și prin postări pe Social Media. Andreea Oprea a cerut și audiențe pentru a explica nevoia stringentă a spațiului de joacă.

În urma eforturilor ei, viceprimarul  și reprezentanții ADP Sector 2 au venit să stea de vorbă cu părinții și să le promită soluții. Prima reușită a fost că au primit o persoană de contact din primărie cu care Andreea Oprea a ținut legătura săptămânal, în continuare.

Pandemia a încetinit demersurile, dar până la urmă dorința cetățenilor a fost îndeplinită. Un spațiu destinat parcării mașinilor a fost ales pentru construirea unui loc de joacă cu mobilier stradal modern și iluminare adecvată.

„Mă bucur zilnic când văd că toți copiii din zonă se joacă în siguranță, că s-au înființat 2 treceri de pietoni în această zonă și că s-au montat limitatoare de viteză pe stradă. Sunt mândră de faptul că acești copii nu se mai joacă printre mașini și au parte de recreere în siguranță. Autoritățile au venit cu propunerea ca locul să se numească Emma, după fetița mea, și mă simt onorată.” – Andreea Oprea

Într-o dimineață ploioasă de mai, anul acesta, Andreea Oprea a fost premiată în cadrul Galei Participării Publice, chiar în locul de joacă construit datorită perseverenței ei.

Sursa foto: CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică)


Citeste articolul pe G4Media