sâmbătă 5 iunie 12:06 AM

Abonare la google news

Relocarea urşilor generează pericol: Un urs a apărut în premieră într-o zonă joasă din judeţul Arad şi a ucis 10 oi

Un urs a apărut în premieră în zona Hăşmaş, din judeţul Arad, fiind surprins şi pe camere de supraveghere, iar primarul comunei reclamă că a ucis zece oi şi a atacat alte animale ale localnicilor.


Primarul comunei, Cornel Popa, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că ursul a fost observat prima dată în zonă în urmă cu două săptămâni, iar de atunci a atacat de mai multe ori.
„Noi nu am avut urşi în zonă niciodată, nu e arealul lor, dar se pare că acesta a fost relocat din alt areal. Am fost informat că are aproximativ cinci ani, l-au identificat paznicii care gestionează fondul de vânătoare Hăşmaş. A fost văzut la trei kilometri de centrul de comună, pe Valea Hăşmaş. Ca pagube, a atacat o stână, zece oi au fost ucise şi vreo şase au fost rănite, dar şi stupine sau alte animale ale localnicilor. Păgubiţii nu au făcut plângere”, a declarat primarul.

El a spus că şi locuitori din zonele montane învecinate, din judeţul Bihor, au raportat că ursul le-au atacat capre şi vaci.


Primarul spune că ursul „este carnivor, în căutare de hrană şi de aceea este un pericol”.

„Pentru a evita crearea unor pagube materiale şi umane, i-am rugat pe localnici să îşi limiteze ieşirile în pădure, plimbările pe jos sau cu bicicleta în grupuri mici”, a spus primarul.

Prezenţa urşilor este foarte rar raportată în zona montană a judeţului Arad. În 2017, în apropiere de localitatea Gurahonţ, a fost împuşcat din greşeală un urs, la o partidă de vânătoare de mistreţi, incident urmat de o anchetă.

Stiripesurse.ro


URMARESTE-NE PE FACEBOOK !