Abonare la google news

Regizoarea moldoveancă Olga Lucovnicova a câștigat Ursul de Aur la Berlinale pentru scurtmetraj

Scurtmetrajul Olgăi Lucovnicova „Nanu Tudor” a câștigat Ursul de Aur la a 71-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Regizoarea este născută în 1991 în Republica Moldova, transmite Deutsche Welle.

„Curajul ei, împreună cu abilitățile sale cinematografice, realizează un film puternic, emoțional și complex”: aceasta a fost justificarea juriului Berlinale pentru acordarea Ursului de Aur, la categoria Scurtmetraj, Olgăi Lucovnicova. În contextul pandemiei de coronavirus, premiile au fost desemnate în acest an online.

Când victima e „vinovată pentru abuz”. Abuz sexual, tabu-uri care învăluie acest subiect în societatea moldovenească și neasumarea responsabilității de către făptaș: acesta este „Nanu Tudor” (titlul în limba engleză „My Uncle Tudor”), documentarul în care regizoarea – victimă în același timp – își confruntă trecutul și trauma produsă de unchiul său în copilărie.

Citeste si:  Valeriu Răchită, dur la adresa CSA: „Nimeni din Clubul Sportiv al Armatei nu era nici măcar soldat, când Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni!”

După 20 de ani de tăcere, Olga se reîntoarce în locurile în care și-a petrecut primii ani de viață. Pune întrebări în fața camerei de luat vederi mai multor membri ai familiei. Unchiul Tudor nu regretă nimic. Abuzurile sexuale asupra Olgăi, începute de la vârsta de 9 ani, nu par să-i aducă remușcări. Copila a fost, până la urmă, „vinovată” pentru ceea ce i s-a întâmplat. Membrii familiei o descriu ca pe un copil obraznic și plin de temperament.

Radiografia unei societăți bolnave. Filmul Olgăi Lucovnicova este – dincolo de povestea tragică a unei femei, care duce după sine durerea abuzului și după două decenii – oglinda societății bolnave de tabuuri, de lipsă de implicare civică. Într-o astfel de lume, șansele de pedepsire a infractorilor rămân minime.

Citeste si:  Ce a făcut Alexandra Ungureanu după ce a câștigat Bravo, ai stil! Altă vedetă sigur nu făcea asta

Consecințele? Unul din cinci minori este abuzat sexual în Republica Moldova, iar 70% dintre victime se tem să vorbească despre trauma suferită. Mai mult decât atât, 90% dintre victime cunosc făptașii, aceștia făcând parte din familie sau din cercurile apropiate de prieteni. Statisticile sunt prezentate de Lucovnicova la finalul scurtmetrajului.

Ceremonie live Berlinale pe 9 iunie. „Nanu Tudor” este o coproducție Belgia, Portugalia, Ungaria. Recent, scurtmetrajul a fost premiat și de Fondul Audiovizual Flamand pentru cel mai bun documentar.

Citeste si:  Vestea care îi va încânta pe toți iubitorii de haine scumpe. Gucci lansează o pereche de încălțări la doar 12.99 de dolari, dar îi poți purta doar...online. FOTO

Olga Lucovnicova a studiat Regie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Din filmografia regizoarei mai fac parte scurtmetrajele „O crenguță de scoruș” (2013), „Nu am, moarte, cu tine nimic” (2015), „Valurile pustiului” (2018) și „Nu e sfârșitul” (2019).

Dacă restricțiile din contextul pandemiei vor fi retrase în Germania, ceremonia decernării premiilor Festivalului de Film Berlinale este planificată pentru data de 9 iunie. Iar producțiile selectate în cadrul festivalului ar putea fi vizionate în cinematografe până în 20 iunie. (Foto: Olga Lucovnicova / arhiva proprie)

]]>


 


Citeste articolul pe G4Media