Abonare la google news

Regatul Unit denunţă reforma electorală efectuată de Beijing în Hong Kong, apreciind că autoritățile din China încalcă declaraţia comună semnată în 1984

Regatul Unit a denunţat sâmbătă reforma electorală pe care Beijingul a efectuat-o  în Hong Kong, apreciind că atutoritățile din China se află în situaţia de nerespectare „permanentă” a declaraţiei comune semnate în 1984 privind fostul teritoriu britanic, relatează Agerpres, conform AFP.

Într-un comunicat, ministrul britanic al afacerilor externe Dominic Raab a estimat că „decizia Beijingului de a impune schimbări radicale pentru a reduce participarea la sistemul electoral din Hong Kong” reprezintă o „o nouă încălcare” a declaraţiei comune privind statutul special al Hong Kong.

Londra estimează acum că Beijingul se află în „stare de neconformitate permanentă” cu acest text care a deschis calea către retrocedarea acestui teritoriu Chinei în 1997, demonstrând „prăpastia crescândă între promisiunile Beijingului şi acţiunile sale”.

Citeste si:  Imagini filmate cu drona la Institutul „Matei Balș”, unde un incendiu a curmat viața a cinci pacienți! Autoritățile încearcă să stabilească cauza care a dus la o asemenea tragedie - VIDEO

Proiectul de lege al Chinei ar autoriza un „comitet electoral” supus Beijingului să selecţioneze candidaţii în alegerile legislative din teritoriul autonom.

Acest mecanism ar permite Chinei să excludă candidaţii favorabili opoziţiei pro-democraţie, care a câştigat detaşat la sfârşitul lui 2019 un scrutin la nivelul consilierilor de districte.

„Această acţiune se înscrie în cadrul unei strategii vizând hărţuirea şi sufocarea oricărei voci critice faţă de politica Chinei”, a estimat şeful diplomaţiei britanice, subliniind că este vorba despre „a treia încălcare a declaraţiei comune în termen de nouă luni”.

Citeste si:  VIDEO. Momentul în care un bărbat intră într-un supermaket călare pe un cal și se apucă de cumpărături

„Regatul Unit va continua să apere populaţia din Hong Kong. China trebuie să acţioneze în conformitate cu obligaţiile sale legale şi să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale în Hong Kong”, a adăugat Dominic Raab.

Vizată de critici occidentale, China şi-a justificat proiectul prezentându-l ca pe o a doua măsură necesară „pentru a elimina eficient haosul” din Hong Kong, după legea controversată privind securitatea naţională de anul trecut. Această lege menită să asigure redobândirea controlului asupra teritoriului semiautonom şi să pună capăt manifestaţiilor pro-democraţie a suscitat deja un val de sancţiuni occidentali şi condamnarea G7.

Citeste si:  Toyota și-a anunțat proiectul pentru orașul viitorului: fără mașini și controlat de inteligența artificială

Ţările G7 au acuzat vineri China că sufocă pluralismul politic în Hong Kong şi au făcut apel la Beijing „să pună capăt opresiunii nejustificate” în acest teritoriu.

Sursa foto: Pixabay


Citeste articolul pe G4Media

 19 total views