joi 20 ianuarie 4:36 PM

Abonare la google news

Recomandări de la ISU Cluj pentru clujenii care folosesc sobă cu lemne. Cum să faceți căldură iarna și să evitați o tragedie?


În sezonul rece au loc multe incendii, soldate chiar și cu decese, din cauză că marea majoritatea a populației folosește sobă cu lemne. Din această cauză Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj vine cu o serie de recomandări prin care se poate evita o tragedie, în perioada iernii.


Cum să faci căldură în casă, dar să rămâi în siguranță?

Conform ISU Cluj, odată cu scăderea temperaturilor, în perioada sezonului rece, există o creștere a numărului de incendii.

De cele mai multe ori, acestea produc și pagube însemnate. Doar în ultimul weekend, pompierii clujeni au intervenit la nouă incendii produse pe raza județului. Au fost afectate serios și locuințe, însă trebuie știut faptul că multe dintre situațiile de urgență pot fi evitate”, arată ISU Cluj.

Pompierii clujeni vin în ajutorul oamenilor cu o serie de recomandări prin care se poate evita o adevărată tragedie:

  • coșurile de fum trebuie să fie verificate, curățate și, dacă este cazul, reparate, numai de către persoane specializate;
  • coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;
  •  în podul casei coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei, ce pot fi surse de aprindere;
  •  în poduri este interzisă amenajarea de afumători;

Sobele reprezintă principala sursă de încălzire a unei încăperi, așa că acestea trebuie să fie verificate, reparate și curățate pentru a fi în stare perfectă de funcționare. Astfel, se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba și se va evita supraîncărcarea acesteia”, mai arată pompierii.

În plus, este interzisă utilizarea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului. În acest sens, se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se va evita supraîncărcarea acesteia. Focul nu va fi aprins prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile. În camerele în care încălzirea se realizează cu sobe, este interzisă curăţirea duşumelelor şi a oricărui obiect aflat în încăperile respective cu substanţe inflamabile, iar cenuşa şi jarul provenit de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat. 

Țineți copiii sub supraveghere

În final, este foarte important să nu lăsăm copiii nesupravegheați în încăperile în care există sobe de încălzit sau gătit, lămpi de gătit cu petrol şi pentru iluminat, în stare de funcţionare. Copiii nu trebuie lăsaţi să se joace cu focul și nici să folosească aparatele electrice de uz casnic sau aragazul decât în prezenţa adulţilor”, mai avertizează ISU.

Stiridecluj.ro