Abonare la google news

Reacţie furioasă a Chinei după ce primarul din Budapesta a redenumit străzile din jurul unui viitor campus universitar chinez

China a reacţionat furios după decizia autorităţilor locale din Budapesta de a redenumi străzile limitrofe unui viitor campus universitar chinez pentru a sublinia presupuse încălcări ale drepturilor comise în China, transmite BBC, citat de Rador.

Ministerul chinez de Externe a descris autorităţile din capitala maghiară ca „demne de dispreţ”. Primarul liberal al Budapestei, Gergely Karácsony, s-a opus lung timp înfiinţării filialei europene a Universităţii Fudan din China.

Pentru a-şi sublinia opoziţia faţă de proiect, el a decis săptămâna aceasta să redenumească străzile din jurul viitorului campus.

Aşa au apărut Strada Eliberaţi Hong Kong-ul, Strada Martirilor Uiguri şi Strada Dalai Lama. Numele se referă la atitudinea Chinei faţă de Hong Kong, la modul în care sunt trataţi uigurii musulmani din Xinjiang şi la liderul tibetan Dalai Lama, care trăieşte acum în exil.

Dl Karácsony, care acuză guvernul naţionalist al Ungariei de evoluţie către un stat autoritarist, a declarat că proiectul Fudan este contrar valorilor maghiare. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, l-a acuzat acum de afectarea relaţiilor bilaterale.

Sursa: BBC/ Rador/ Traducere: Ovidiu Popescu

Citește și

Război ideologic în Ungaria în jurul universității chineze aduse de Viktor Orban / Primarul de opoziție din Budapesta redenumește străzile din jurul campusului: Strada Free Hong Kong, Strada Dalai Lama și Strada Martirilor Uiguri

 


Citeste articolul pe G4Media