Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: “Valul trei al pandemiei nu putea fi evitat!” / “Reacțiile adverse dispar în 48 de ore!”

Expert în sănătate publică, Răzvan Cherecheș atrage atenția că cel de-al treilea val al pandemiei de COVID-19 nu ar fi putut evitat, având în vedere apariția noilor tulpini are virusului. Dată fiind situația, acesta sfătuiește populația să se vaccineze și să respecte cu sfințenie măsurile de protecție recomandate de specialiști.

Răzvan Cherecheș este, totuși, mulțumit că vaccinurile aprobate până în prezent funcționează pe tulpina britanică și au eficacitate bună. Acesta mai precizează că o relaxare a măsurilor de restricție nu este, sub nicio formă, recomandată în perioada următoare.

Tulpina britanică este semnificativ mai infecțioasă ca restul tulpinilor care circulă în România și, deși simptomele sunt similare cu simptomele celorlalte tulpini – deci nu sunt mai grave, infectând mai mulți oameni, mai mulți oameni au șansa să ajungă la Terapie Intensivă și, implicit, să aibă nevoie de servicii specializate, dincolo de capacitatea pe care le are sistemul nostru. Din fericire, studiile au demonstrat că toate cele trei vaccinuri disponibile – Pfizer, Moderna și AstraZeneca – funcționează pe tulpina britanică și au eficacitate bună. Nu cred că s-ar fi putut evita valul următor pentru că această mutație care a apărut nu a avut nicio legătură cu acțiunile oamenilor. Ce putem face noi în continuare este să menținem regulile de protecție și să fim extrem de prudenți în a relaxa măsurile”, a spus Răzvan Cherecheș, potrivit Realitatea Plus.

Citeste si:  Dr. Beatrice Mahler: Unitatea mobilă ATI fusese închisă săptămâna aceasta pentru dezinfecție și curățenie. A fost redeschisă vineri

Răzvan Cherecheș: “Reacțiile adverse nu au efect pe termen lung”

Numit recent consilier onorific al secretarului de stat în ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, Răzvan Cherecheș a vorbit și despre reacțiile adverse ale vaccinurilor, precizând că acestea acționează în funcție de sistemul imunitar al fiecărei persoane în parte. A asigurat, însă, că nu au efect pe termen lung și că, în cel mult 48 de ore, dispar permanent.

Citeste si:  Fii gata de acțiune. Fauda, în fiecare vineri, de la ora 22.00, pe Aleph News

Reacțiile adverse care apar imediat post-vaccin, în următoarele 24-48 de ore, reacții cvasi-gripale, adică dureri de cap, musculare, la locul injectării, stare febrilă depind de sistemul imunitar al fiecăruia. Faptul că nu ai nicio reacție nu înseamnă nimic, cum nici faptul că unii oameni se resimt mai tare nu înseamnă nimic. E vorba de reacții individualizate. Ce contează e că în 24-48 de ore dispar permanet, fără niciun fel de efect remanent pe termen lung și, indiferent dacă le ai sau nu, protecția e asigurată”, a mai adăugat expertul în sănătate publică.

Citeste si:  Expertul român în sănătate, dezvăluiri noi despre vaccinare. Ce trebuie să aflăm înainte de vaccin

Sursa: Gandul

 16 total views