Abonare la google news

Razie ”a la russe”

Membri ai serviciilor de securitate au descins, sâmbătă, într-un hotel din Moscova unde avea loc o reuniune a grupului de opoziţie Rusia Deschisă. Au fost reţinute peste 150 de persoane, lideri ai opoziţiei, activişti prodemocraţie şi jurnalişti. Printre persoanele reţinute se numără politicienii de opoziţie Vladimir Kara-Murza, vicepreşedintele organizaţiei civice Rusia Deschisă, Ilja Jaşin, membru al mişcării Solidaritatea (Solidarnost) şi consilier local în districtul Krasnoselski din capitala Rusiei, şi Evgheni Roizman, fost primar al oraşului Ekaterinburg. De asemenea, a fost reţinut activistul civic Andrei Pivovarov.

Citeste si:  Unul dintre cele mai mari centre de vaccinare din România devine funcțional de luni

Reuniunea politică a fost organizată de mişcarea Rusia Deschisă, care are statut de organizaţie nonguvernamentală, pentru pregătirea campaniei electorale premergătoare scrutinului legislativ federal programat în Rusia în septembrie.

Poliţia a confirmat operaţiunea, justificând intervenţia prin faptul că mişcarea Rusia Deschisă, fondată de omul de afaceri Mihail Hodorkovski, este o organizaţie „indezirabilă” în Rusia.

Citeste si:  Orașele cu milioane de locuitori, martorii tăcuți ai acestui război, pustiite de coronavirus odată cu debutul pandemiei

„Poliţia execută ordinele criminale ale unui dictator nebun”, a comentat, prin Twitter, politicianul Ghennadi Gudkov, un critic al Kremlinului.

Incidentele intervin în contextul în care în ultimele luni în Rusia s-au amplificat protestele. Disidentul Aleksei Navalnîi a fost condamnat la închisoare după revenirea din Germania, unde a fost tratat ca urmare a unui atac neurotoxic. Vineri, avocaţii lui Aleksei Navalnîi au afirmat că nu ştiu în ce penitenciar se află, iar autorităţile ruse au transmis că doar rudele apropiate ale disidentului vor fi informate în ce închisoare este. Însă, deocamdată, nici familia lui Aleksei Navalnîi nu ştie exact unde se află acesta.

Citeste si:  Medicul Octavian Jurma atrage atenția cu privire la redeschidere școlilor: ”Să sperăm că bunul Dumnezeu ne va feri de repetarea istoriei din septembrie” Medicul Octavian Jurma atrage atenția cu privire la redeschidere școlilor:

 

Citeste articolul pe RFI

 10 total views