Abonare la google news

Răsturnare de situație în cazul ”TIR-ului morții” de la Spitalul „Victor Babeș”. Tragedia s-ar fi produs din cauza unei erori umane

În cursul dimineții zilei de miercuri, doi angajați ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” au fost chemați pentru a fi audiați, la sediul Poliției Capitalei, în cazul celor trei pacienți intubați în TIR-ul ATI care au murit după ce instalația de oxigen nu a mai funcționat.

Cei doi angajați au fost chemați la audieri după ce experții care au analizat cauzele tragediei au trimis procurorilor primele concluzii ale verificărilor. Raportul ar arăta că instalația de oxigen nu a fost defectă, moartea bolnavilor fiind provocată de o eroare umană, au spus pentru Gândul surse judiciare.

Citește și: Sora unei femei moarte în TIR-ul ATI de la Victor Babeş face acuzații grave: ”Arafat a omorât pe toată lumea”

Surse judiciare au declarat, pentru GÂNDUL, că în urma expertizei s-ar fi stabilit că instalația de oxigen nu era defectă. Concret, anchetatorii au stabilit că, la data incidentului, în jurul prânzului, în spital se afla un reprezentant al firmei care asigura mentenanța ventilatoarelor din TIR-ul ATI, care fusese chemat să rezolve o problemă legată de o defecțiune la unul dintre aceste ventilatoare.

A auzit alarma, dar nu s-a dus să verifice

Deși se afla în apropierea tirului cu opt persoane în el, atunci când o alarmă care semnala o creștere a presiunii, angajatul nu a vrut să intre ca să citească indicatoarele din interior, pentru că nu era echipat corespunzător, așa că l-a rugat pe un angajat al unității medicale să facă o poză cu telefonul în TIR-ul ATI și să i-o arate.

Potrivit protocolului, după acest moment, angajatul spitalului a anunțat conducerea, care, mai departe, a notificat, telefonic, Fundația pentru SMURD. La rândul lor, reprezentații ONG-ului l-au sunat pe șeful Serviciului Tehnic de la Spitalul Victor Babeș, care a hotărât să ia măsuri și a trimis la fața locului doi subalterni, să rezolve problema.

Apoi, cei doi au intrat în TIR, iar unul dintre ei ar fi vrut să dea presiunea mai încet, însă ar fi răsucit robinetul în direcția greșită, astfel că presiunea a depășit limita de 6 bari. În acel moment, spun surse judiciare, s-a declanșat sistemul de autoprotecție, iar instalația de oxigen s-a oprit, fără a mai putea fi repornită.

Incidentul a avut loc în primăvară

Pe 12 aprilie, trei paciente dintre cei opt bolnavi internați cu COVID-19 în secția mobilă de terapie intensivă a Spitalul „Victor Babeș” au decedat în urma unei defecțiuni la instalația cu oxigen. Ceilalți cinci pacienți au fost transferați la alte spitale COVID. Pacientele care au murit aveau vârstele de 66, 74 și 84 ani, iar decesele au survenit în intervalul 17:30 – 18:10.

Cele trei paciente au murit din cauza insuficienței respiratorii acute, ca urmare a privării de oxigen timp îndelungat, au stabilit medicii legiști.

Decesele celor trei paciente de la Spitalul „Victor Babeș” sunt cercetate de procurorii Parchetului Tribunalului București, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Una dintre ipotezele luate în calcul de anchetatori încă de la început a fost că, din greșeală, o persoană a crescut presiunea din instalația de oxigen printr-o manevră care ar fi dus la blocarea ventilatoarelor, au declarat pentru Gândul surse judiciare.

Nu rata: Directoarea Spitalului Victor Babeş din Bucureşti, confesiuni înfiorătoare: “Am ajuns din eroi, criminali. E dureros, dar vom face în continuare ce avem de făcut”

Citeste articolul pe Cancan