20 mai 12:35 PM

Abonare la google news

Rareș Bogdan: „Este nevoie de o nouă viziune în PNL. Altfel, se riscă un război surd”

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Libertatea despre organizarea Congresului PNL și contestarea venită din interiorul partidului, dar și despre posibilele nominalizări la alegerile prezidențiale, atât din partea PNL, cât și a unor nominalizări puternice pe care ar putea să le facă PSD. Rareș Bogdan spune că în cadrul PNL este nevoie de o nouă viziune. Altfel, există un pericol de „conducere autocratică”. De asemenea, Rareș Bogdan a punctat că nu au existat consultări interne în ceea ce privește nominalizarea Ramonei Săseanu la conducerea interimară a TVR, o lipsă de consultare care „trebuie reglată în Congres”. Totodată, europarlamentarul a vorbit despre numirea Vioricăi Dăncilă și a lui Ioan Mircea Pascu în cadrul BNR, declarându-se „șocat”.

Despre  propunerea privind organizarea Congresului PNL pe data de 15 septembrie, Rareș Bogdan spune că decizia a fost luată de Ludovic Orban, o decizie comunicată. Florin Roman este unul dintre contestatarii organizării unui Congres Național în vederea alegerii președintelui partidului PNL.

Prim-vicepreședintele PNL spune că organizarea alegerilor interne în PNL ar putea declanșa un război, miza fiind una uriașă.

Pentru că cine câștigă alegerile de președinte al partidului, în perspectiva anului electoral 2024, poate însemna foarte mult. Adică, președintele PNL poate fi, foarte probabil, candidat la Președinție, chiar dacă această candidatură este peste trei ani.

Rareș Bogdan spune că nu intenționează să candideze la alegerile prezidențiale, pentru că presupune ca 80-90% din timp să fie dedicat exclusiv PNL.

„Cred că PNL are oameni foarte buni. Sunt ultimul venit din echipa conducătoare a PNL și cred că este normal să-mi fac puțin ucenicia în cadrul partidului. Chiar dacă am adus un plus, recunoscut de colegii mei, eu trebuie să-mi fac ucenicia în partid și după asta să mă bat pentru prima poziție sau altă poziție”.

Europarlamentarul spune că există un pericol de „conducere autocratică”, care trebuie reglat prin noul Congres, criticând, în trecut, modul în care Ludovic Orban a condus PNL.

„Membrii echipei, prim-vicepreședinte, eventual președinte executiv, secretar general trebuie să aibă un rol mai important, iar puterea nu trebuie concentrată într-o singură mână”.

Citește și: Ludovic Orban, despre alegerile interne în partid: Când condițiile epidemiologice o să ne permită, o să demarăm procesul de alegeri în PNL – VIDEO

„O putere concentrată într-o singură mână riscă să ducă la derapaje”

Rareș Bogdan afirmă că e nevoie ca o nouă viziune să-și facă loc mai puternic în PNL, o viziune complementară.

„Altfel, se riscă un război surd, dur, mult mai periculos pentru stabilitate. Pentru că astăzi PNL nu mai reprezintă doar un partid, reprezintă Guvernul României, reprezintă partidul de guvernământ. Un astfel de gest ar arăta maturitate politică din partea lui Ludovic Orban și înțelegerea lucrurilor”.

Cât despre susținerea lui Ludovic Orban în fruntea partidului, Rareș Bogdan subliniază că nu este adeptul unui singur lider, care să candideze și ceilalți să se supună. „Concurența internă ajută la sănătatea partidului”.

Voiculescu, Drulă și Kovesi, sunt posibili candidați în lupta pentru Cotroceni

Pe de altă parte, Rareș Bogdan spune că nominalizări puternice din partea PSD ar putea fi Vasile Dâncu, sunt Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și Mircea Geoană.

„Eu cred sincer că PSD va da candidatul care va merge în turul doi și care în proporție de 99% va pierde în fața candidatului dreptei. Trebuie să fim foarte atenți, să nu ne trezim în turul doi cu un candidat PSD și un candidat AUR, de tipul Călin Georgescu, pentru că ar fi tragic pentru România”.

Rareș Bogdan precizează că la alegerile parlamentare, PNL pierdut 500.000 de voturi din cauza conflictului cu Biserica. Prim-vicepreședintele PNL spune că un dialog cu Teodosie este „mai greu de realizat”.

„Prefer un dialog cu Prefericitul Părinte Daniel, un dialog cu Calinic, cu Teofan al Moldovei, cu Laurențiu al Ardealului, cu Ioan al Banatului sau cu Andrei, mitropolitul Clujului, unul dintre cei mai vizionari și deschiși dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe”.

Rareș Bogdan a vorbit și despre decizia PNL de a o nominaliza pe Ramona Săseanu în funcția de director interimar al TVR.

„Îi doresc succes Ramonei. Cred că și această decizie face parte din lipsa de democrație internă din cadrul PNL. Dacă era cu adevărat o decizie a partidului, poate existau mai multe propuneri”.

„Nu a existat o consultare”

„A existat doar o supunere de vot, în ziua în care a fost adoptată, în fața unui om pe care nu prea îl cunoșteam. Nu știam cine e, un singur lucru ni s-a spus, că este dușmanul Olguței Vasilescu”.

Rareș Bogdan spune că este „șocat” de numirea celor doi noi consilieri la BNR: Viorica Dăncilă și Ioan Mircea Pașcu.

„Am fost șocat de aceste numiri. Eu am fost realizatorul TV care a făcut zid în jurul guvernatorului și al BNR, în fața unui asalt venit din zona Dragnea-Vâlcov. Cred că am făcut un lucru foarte bun, dar în același timp mi se par complet ciudate aceste numiri.

În cazul domnului Pașcu, anumite apropieri de anumite țări estice, nu știu dacă sunt reale sau nu, dar au existat suspiciuni rezonabile cu privire la aceste chestiuni.

În cazul doamnei Dăncilă, e greu să mai comentezi ceva. Cred că este o răsplată, pentru că doamna Dăncilă este cea care l-a îndepărtat pe Darius Vâlcov și care l-a confirmat pe Mugur Isărescu la ultimul mandat, în 2019”.

Citeşte întreaga ştire: Interviu | Rareș Bogdan: „Orban poate rămâne la șefia PNL, dar cu un partid bolnav”. Lista-surpriză a posibililor candidați la Președinția României

Citeste articolul pe Gandul