Abonare la google news

Raport UE privind situația din Hong Kong: O erodare gravă a autonomiei, a democrației și a libertăților fundamentale  

Comisia Europeană a prezentat, vineri, un raport privind evoluțiile politice și economice din Hong Kong care evidențiază „o erodare gravă a autonomiei, a democrației și a libertăților fundamentale”.

Raportul subliniază că, în cursul anului 2020, Hong Kongul s-a confruntat cu o nouă erodare gravă a gradului său ridicat de autonomie, a principiilor democratice și a libertăților fundamentale pe care autoritățile chineze s-au angajat să le protejeze cel puțin până în 2047.

Această deteriorare rapidă pune sub semnul întrebării dorința Chinei de a-și respecta obligațiile internaționale și angajamentele față de poporul din Hong Kong în temeiul principiului „o țară, două sisteme” și al Legii fundamentale a Hong Kongului, potrivit raportului.

„În cursul anului 2020, am asistat la o deteriorare alarmantă a situației politice în Hong Kong. Legea securității naționale impusă de Beijing este utilizată pentru a reprima forțele prodemocratice, pentru a înăbuși opoziția și pluralismul și pentru a eroda libertățile fundamentale. Arestarea în luna ianuarie a acestui an a zeci de activiști pro-democrație a confirmat că această tendință se accelerează. China elimină în mod conștient principiul „o țară, două sisteme”, încălcând angajamentele internaționale pe care și le-a asumat, precum și Legea fundamentală a Hong Kongului. Modificările electorale regresive aprobate ieri la Beijing reprezintă un nou pas înapoi”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE/vicepreședintele Josep Borrell, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

La 30 iunie 2020, Comitetul permanent al Congresului Popular Național din China a impus Hong Kongului o lege privind securitatea națională (LSN), cu efect de intimidare asupra exercitării drepturilor și a libertăților protejate în Hong Kong și care a constituit un element central al represiunii împotriva opoziției, inclusiv arestarea a numeroși activiști pro-democrație.

Citeste si:  Demiterea lui Vlad Voiculescu a dus la apogeul tensiunilor din Guvern. Membrii Coaliției se întâlnesc într-o ședință

Tendința către autocenzură în mass-media, în mediul academic și în societatea civilă s-a accelerat, mai notează Comisia.

Raportul anual evidențiază interesele interconectate și legăturile dintre Uniunea Europeană și Hong Kong, care găzduiește aproximativ 1.560 de întreprinderi europene și investiții europene în valoare de 163 de miliarde de euro.

Este al 23-lea raport anual care este transmis Parlamentului European și Consiliului UE.

Citeste si:  Detalii despre „mafia de la metrou”: Spațiile comerciale se închiriază cu 30 de euro metrul pătrat, pe an. Situația e hilară

Raportul adoptat vineri nu acoperă și evoluțiile politice și economice înregistrate în Hong Kong în 2021. Printre acestea se numără arestarea în masă, la 6 ianuarie, a persoanelor implicate în alegerile primare pro-democrație din iulie 2020 și urmărirea penală ulterioară a acestora, precum și decizia Congresului Popular Național din China din 11 martie de a impune schimbări în sistemul electoral din Hong Kong – o decizie care va avea un impact semnificativ asupra responsabilității democratice și a pluralismului politic din Hong Kong, precizează CE.

Citeste si:  Doze din lotul AstraZeneca, pentru care Italia a suspendat vaccinarea, folosite și în România

Context

De la retrocedarea Hong Kongului către Republica Populară Chineză, în 1997, Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia au urmărit îndeaproape evoluțiile politice și economice din Regiunea Administrativă Specială Hong Kong, ținând seama de principiul „o țară, două sisteme”.

În conformitate cu angajamentul asumat în 1997 față de Parlamentul European, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant întocmesc un raport anual privind evoluțiile politice și economice din Hong Kong.

sursa foto: Facebook/ Joshua Wong


Citeste articolul pe G4Media

 46 total views