2 iunie 10:18 PM

Abonare la google news

Raluca Turcan: Calcularea pensiilor va fi scoasă din pixul politicienilor care amăgesc oamenii, se va face în baza unei formule care va include indicele de corecție/ Stagiul minim de cotizare rămâne 15 ani, care pot fi adunați

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat miercuri seară, la Digi24, că stagiul minim de cotizare pentru pensie va rămâne 15 ani, dar că aceștia pot să nu fie consecutivi, ci adunați de-a lungul timpului.

Turcan a mai declarat că pensiile vor fi recalculate pe baza unei formule care va include un indice de corecție, dar care va și scoate calcularea pensiilor ”din pixul politicienilor”, pentru ca oamenii ”să nu mai fie amăgiți”.

Raluca Turcan a mai adăugat că prin reforma digitală a sistemului, oamenii vor putea să aibă acces la propriul dosar electronic și să vadă cât mai au de muncit și de ce pensie ar putea să beneficieze.

Ministrul Muncii a declarat că aproape 1500 de oameni sunt nevoiți să digitalizeze 5 milioane de dosare, fapt care ar trebui să fie posibil la începutul anului 2023. Legea pensiilor și calcularea acestora ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2022, a mai spus Turcan:

  • ”Stagiul minim de cotizare la pensie este bine să fie 15 ani. Rămâne stagiul minim de cotizare (…) Pot fi 15 ani adunați, nu consecutivi. Pensiile vor fi recalculate pe o formulă care va include și indicele de corecție. În momentul de față, indicele de corecție este scos din burtă de PSD, care a explodat și a ajuns la o inechitate în sistemul de pensie. Această formulă de calcul va aduce o predictibilitate în privința calculării pensiilor pe termen lung pentru ca orice calculare de pensii să fie scoasă din pixul politicienilor. Pensionarii erau amăgiți că pensiile vor crește cu 40%, dar deficitul la pensie era deja de 3,2 miliarde, cheltuielile de 69 miliarde, iar ei le promiteau creșteri cu 40% ceea ce înseamnă că deficitul ar fi ajuns la 152 de miliarde în 2022, asta înseamnă o minciună crasă”, a declarat Raluca Turcan, miercuri seară, la Digi24.

sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan


Citeste articolul pe G4Media