Raed Arafat: „Încercăm să evităm valul 3 prin prevenţie” / Ce spune secretarul de stat despre un eventual lockdown

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, este de părere că autorităţile se pregătesc pentru valul 3 al pandemiei, încercând să ia măsuri pentru a limita pe cât posibil impactul negativ al acestuia.

„Pregătirea constă în a evita apariţia valului 3”

Raed Arafat a declarat că lumea este sătulă de pandemie, dar a tras un semnal de alarmă, subliniind că nimeni nu ar trebui să desconsidere evoluția virusului.

„În primul rând pregătirea este prin a evita apariţia valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măştii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment şi vedem că e greu. Lumea clar că s-a săturat. În acelaşi timp, văzând că suntem într-o situaţie relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulţi cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenţia tuturor că situaţia nu s-a terminat, poate să se înrăutăţească din nou şi din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinaţi, aşa cum a făcut, de exemplu, Israelul”, a declarat Arafat, la Antena 3.

Citeste si:  Demisie nouă! Secretarul General al Guvernului a renunțat la funcție

Șeful DSU nu in calcul un lockdown

Întrebat dacă ia în calcul un eventual lockdown, secretarul de stat a răspuns că „nu se pune problema de lockdown în niciun caz, dar măsuri locale, măsuri zonale”.

„Există unele cifre care sugerează creşteri, dar încă sunt controlabile. Nu pot să spun că avem creşteri vertiginoase care să alerteze şi există alte cifre care arată o staţionare, un platou, aşa că urmărim situaţia şi acolo unde e nevoie s-au luat măsuri de carantinare zonală pe localităţi mici, în Maramureş, în Timiş, am avut mai multe localităţi care au fost carantinate, pentru a opri creşterea care ajunsese în unele cazuri la peste 8 – 9 la mie. Eu sper să nu ajungem acolo. Nu se pune problema de lockdown în niciun caz, dar măsuri locale, măsuri zonale, asta da, poate creşte numărul lor dacă ajungem la o situaţie de creştere semnificativă în unele zone.  ”, a explicat șeful DSU.

Citeste si:  Lockdown prelungit cu cinci zile în Israel/ Duminică, mii de persoane au participat la înmormântarea unui rabin în Ierusalim

 

Sursa: Gandul

 6 total views