vineri 3 decembrie 2:28 AM

Abonare la google news

Raed Arafat, anunț de ultimă oră: “Varianta Omicron va înlocui Delta și va deveni cea predominantă” + Mesajul transmis românilor de șeful DSU


Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), anunță că tulpina Omicron a coronavirusului va înlocui, cel mai probabil, varianta Delta. Până în prezent, potrivit autorităților, șase români sunt suspecți de infectare cu noua tulpină sud-africană.


În afară de cele trei persoane care au revenit marți seară din Africa de Sud, sunt suspectați de infectare cu Omicron alți trei români. Toate problele sunt în curs de secvențiere. Raed Arafat, șeful DSU, se teme că tulpina sud-africană va deveni, cât de curând, predominantă în țara noastră.

Cu cât această variantă începe să se răspândească mai repede, la un moment aşa cum varianta Delta a înlocuit varianta precedentă ei, varianta Omicron va înlocui varianta Delta şi va deveni cea predominantă”, a spus Raed Arafat, potrivit Antena 3.

(VEZI AICI: MEDICUL VOICHIŢA LAZUREANU, DESPRE OMICRON: “AȘTEPTĂM REZULTATELE. SPERĂM CA PÂNĂ DE SĂRBĂTORI SĂ NU AVEM NOI ALTE RESTRICȚII”)

Raed Arafat: “Situația este serioasă, trebuie respectate unele reguli”

Șeful DSU le-a atras, încă o dată, atenția românilor să respectele măsurile sanitare recomandate de autorități, pentru că situația este una complicată.

Oamenii trebuie să înţeleagă că situaţia este una destul de serioasă şi că trebuie respectate unele reguli”, a mai spus șeful DSU.

Varianta Omicron, mai periculoasă ca Delta

La rândul lui, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti-COVID-19, a anunțat, recent, că noua tulpină din Africa de Sud este mai periculoasă ca varianta Delta, pentru că se poate transmite mult mai ușor.

Noua variantă – denumită Omicron – pare a fi una mult mai contagioasă decât cele de până acum şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele trecute prin boală, cât şi la cele vaccinate. Noi deja vorbim de o variantă sud-africană, de varianta beta SARS-CoV-2, de aceea cred că e bine să rămânem la definiţia şi varianta de Omicron pentru a nu fi confundată cu varianta anterioară sud-africană SARS-CoV-2. Ce ştim în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutaţii la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

(NU RATA: PRECIZAREA FĂCUTĂ DE OMS: ”INTERDICŢIILE GENERALE DE CĂLĂTORIE NU VOR ÎMPIEDICA RĂSPÂNDIREA VARIANTEI OMICRON”)

Cancan.ro