sâmbătă 4 septembrie 9:56 PM

Abonare la google news

Proteste în El Salvador în urma deciziei de a recunoaște Bitcoin drept mijloc legal de plată


Există un scepticism în creștere în El Salvador, deoarece țara se pregătește să fie prima din lume care recunoaște Bitcoin ca mijloc legal de plată, pe 7 septembrie. Guvernul a prezentat măsura ca o modalitate de „stimulare” a dezvoltării economice și a locurilor de muncă.


Sondajele sugerează că salvadorienii nu sunt pregătiți pentru această mișcare, iar Banca Mondială a avertizat împotriva adoptării sale. Analiștii afirmă, de asemenea, că este o „mișcare de căutare a atenției” dintr-un „regim autoritar”.

Conform legii Bitcoin a țării, companiile vor fi obligate să accepte criptomoneda sau dolarul american, cealaltă monedă oficială a țării, ca plată.

Peste 200 de noi bancomate au fost instalate în El Salvador pentru a permite conversia dolarului în Bitcoin.

Guvernul din El Salvador oferă 30 de dolari în bitcoin gratuit pentru a încuraja cetățenii să-și folosească portofelul național, accesat printr-o aplicație online, informează bbc.com.

El Salvador a fost divizat de această mișcare de când a fost anunțată. Protestele recente din capitala San Salvador au demonstrat o lipsă de încredere în rândul cetățenilor, dintre care mulți nu sunt încă familiarizați cu cripto-moneda.

Un sondaj realizat de Universitatea Central Americană (UCA) a constatat că doar 4,8% din cei 1.281 întrebați au înțeles ce este Bitcoin și cum a fost utilizat.

Peste 68% dintre cei chestionați au declarat că nu sunt de acord cu utilizarea cripto-monedei ca mijloc legal de plată.

Peste două milioane de lucrători salvadorieni din alte țări trimit bani familiilor lor acasă. Remitențele reprezintă aproximativ 20% din PIB-ul țării. Cei care favorizează mișcarea au sugerat că utilizarea Bitcoin ar putea face trimiterea banilor acasă mai ieftină. Cu toate acestea, alții susțin contrariul. „O lucrare academică recentă a arătat că aceste costuri de schimb ar putea ajunge să fie chiar mai mari”, a avertizat cripto-analistul Glen Goodman.

„De asemenea, această lege se impune întreprinderilor mici împotriva dorințelor lor. Potrivit unui sondaj al Camerei de Comerț, 82,5% dintre respondenți nu vor să primească remitențe în Bitcoin, în principal pentru că prețul său este atât de volatil și imprevizibil.

Neil Wilson, analist șef de piață la Markets.com, declară că cele mai sărace țări sunt probabil cele care beneficiază cel mai puțin de această mișcare.

„El Salvador este mic din punct de vedere al economiei. Acestă lege reprezintă o mișcare de căutare a atenției a regimului autocratic”, a spus el.

Bitcoin, un activ virtual fără conexiune directă cu economia reală, a cunoscut fluctuații mari de valoare de-a lungul anilor.

A scăzut brusc în mai, după o represiune în China și o decizie a lui Tesla, deținută de Elon Musk, de a nu mai accepta Bitcoin drept plată.

Stiripesurse.ro