sâmbătă 4 septembrie 11:06 PM

Abonare la google news

Protestatarii blochează drumurile pentru a împiedica întronizarea noului mitropolit al Muntenegrului


Câteva mii de protestatari s-au folosit sâmbătă de cauciucuri, pietre şi vehicule pentru a bloca drumurile care duc spre oraşul Cetinje, din sud-vestul Republicii Muntenegru, în încercarea de a bloca Biserica Ortodoxă Sârbă să desfăşoare ceremonia de întronizare pentru noul mitropolit, Joanikije al II-lea.


Protestele reflectă tensiunile existente în Muntenegru, care rămâne profund divizat în ceea ce priveşte legăturile sale cu Serbia Foto: Profimedia Images

Muntenegru, ţară cu 620.000 de locuitori, a ieşit din uniunea cu Serbia în 2006, dar biserica sa nu a obţinut autonomie şi a rămas sub conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe. O treime din locuitorii Muntenegrului continuă să se identifice drept sârbi, notează AFP, preluată de Agerpres.

Protestele reflectă tensiunile existente în statul balcanic, care rămâne profund divizat în ceea ce priveşte legăturile sale cu Serbia, în contextul în care unii pledează pentru relaţii mai strânse cu Belgradul, în timp ce alţii se opun oricărei alianţe prosârbe, comentează, la rândul său, agenția Reuters.

Opozanţii întronizării lui Joanikije al II-lea ca mitropolit al Muntenegrului şi arhiepiscop de Cetinje au forţat sâmbătă baricadele ridicate de poliţie, preluând controlul drumurilor care duc către acest oraş.

La un moment dat, poliţia a folosit gaze lacrimogene, însă nu a reuşit să-i disperseze pe protestatari, care au declarat că vor rămâne pe baricade şi în timpul nopţii. Protestatarii au doborât şi un gard amplasat de poliţie în jurul mănăstirii din Cetinje unde ar urma să aibă loc întronizarea, duminică dimineaţa.

În schimb, în Podgoriţa mii de oameni s-au adunat pentru a-l saluta pe patriarhul sârb care a sosit în capitala muntenegreană sâmbătă după-amiază. Niciuna dintre oficialităţile religioase nu a vorbit despre posibilitatea de a schimba data sau locul de desfăşurare a ceremoniei de întronizare.

Loc cu un simbolism aparte, deoarece a fost refugiul liderilor muntenegreni începând cu secolul al XV-lea, mănăstirea din Cetinje este considerată de opozanţii Bisericii Ortodoxe Sârbe ca fiind o proprietate a Bisericii Ortodoxe Muntenegrene, care nu reuşeşte, totuşi, să se impună în ţară, comentează AFP.

Joanikije a fost numit în mai pentru a-i succeda arhiepiscopului Amfilohije, decedat în octombrie 2020 din cauza coronavirusului şi care conducea Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru din 1990. La câteva săptămâni după moartea sa, și patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat în urma infectării cu noul coronavirus.

Citiți și: Mitropolitul Muntenegrului, care a murit infectat cu coronavirus, a fost atins de mii de credincioși la funeralii

Editor : Luana Pavaluca


Digi24.ro