Abonare la google news

Profesorul Ioan Caproșu a fost depus la cimitirul Eternitatea! Iată când va fi înmormântat acesta

Reputatul profesor Ioan Caproșu a decedat vineri, 9 martie 2021, la Iași. Trupul a fost depus la capelă din cimitirul Eternitatea din Iași, capelă care va fi deschisă până la ora 19.00. De altfel, slujba de înmormântare va avea loc luni, 12 aprilie 2021 începând cu ora 11.

Personalitate marcantă a mediului universitar din Iași, profesorul Ioan Caproșu s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, lăsând în spate o întreagă activitate remarcabilă.

Mihai Răzvan Ungureanu, fost student al prof. univ. dr. Ioan Caproșu, mesaj dureros

Printre studenţii profesorului Ioan Caproșu s-a numărat şi fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta decis să îi aducă un ultim omagiu prin care afirmă faptul că îl credea nemuritor. MRU deplânge decesul celui care a fost un părinte de oameni adevărați:

L-am crezut nemuritor.

Aşa cum încă mai cred că sunt toţi cei care au fost aidoma Profesorului Ioan Caproşu – din generaţia sa intelectuală, hrăniţi cu aceeaşi profundă dragoste pentru istoria noastră. Acea familie de spirit, căreia îi aparţin atâtea minţi luminate, se stinge încet-încet.

„Magistru” nu e un cuvânt suficient; e prea îngust şi nedrept. A fost părinte de oameni adevăraţi, suflet cald şi generos pentru oricine încerca să îşi depăşească propria condiţie. (…) se arată în mesajul publicat de Mihai Răzvan Ungureanu pe o reţea de socializare.

Cine a fost prof. univ. dr. Ioan Caproșu

Ioan Caproșu s-a născut la data de 26 august 1934, în comună Mitoc din județul Dorohoi. A absolvit cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvirea facultății, a rămas în cercetare (la Institutul Xenopol din Iași), pentru a trece apoi în învățământul superior, astăzi având gradul de profesor universitar. A devenit specialist în istorie economică.

În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în istorie cu teza „Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea”. În anul 1975, a fost distins cu premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române; a fost cooptat în Comitetul național de redacție al colecției Documenta Romaniae Historica. În anul 1990, aceeași Academie i-a acordat premiul „B.P. Hașdeu” pentru volumul I din „Monumenta linguae dacoromanorum. Biblia 1688”, Pârş I, Genesis, 1988 (editat cu Vasile Arvinte).

Citeste articolul pe BZI