20 mai 12:30 PM

Abonare la google news

Producția vaccinurilor COVID-19 a generat noi miliardari pharma. Cine se află în fruntea listei

Profiturile obținute din productia vaccinurilor Covid-19 au ajutat cel puțin nouă persoane să devină miliardari, a declarat joi un grup de campanie, care a cerut încetarea „controlului monopolului” corporațiilor farmaceutice privind tehnologia vaccinurilor.

People’s Vaccine Alliance, o coaliție de organizații și activiști care militează pentru un „vaccin popular” pentru COVID-19, a declarat că, în fruntea listei noilor miliardari care au încasat succesul vaccinurilor COVID sunt directorii executivi ai Moderna și BioNTech, fiecare cu avere peste 4 miliarde de dolari sau mai mult. Lista include, de asemenea, doi dintre investitorii fondatori ai Modernei și președintele companiei, precum și directorul executiv al unei companii cu un acord de fabricare și ambalare a vaccinului

„Între ei, cei nouă noi miliardari au o avere netă combinată de 19,3 miliarde de dolari (15,8 miliarde de euro), suficientă pentru a vaccina pe deplin toți oamenii din țările cu venituri mici de 1,3 ori”, a declarat Alianța Vaccinurilor Populare într-un comunicat.

 

„Acești miliardari sunt chipul uman al profiturilor uriașe pe care multe companii farmaceutice le obțin din monopolul pe care îl dețin asupra acestor vaccinuri”, a spus Anna Marriott de la organizația caritabilă Oxfam, care face parte din alianță.

În fruntea listei noilor miliardari de vaccinuri s-au aflat CEO-ul Moderna Stephane Bancel și omologul său BioNTech Ugur Sahin.

Alți trei miliardari sunt cofondatori ai companiei chineze de vaccinuri CanSino Biologics.

Cercetarea vine înaintea Summitului Global pentru Sănătate G20 de vineri, care a fost un lovitură pentru apelurile în creștere de a elimina temporar protecțiile proprietății intelectuale asupra vaccinurilor Covid-19.

La începutul acestei luni, propunerile susținute de SUA din partea Africii de Sud și a Indiei la Organizația Mondială a Comerțului au cerut să rupă temporar aceste monopoluri și să ridice brevetele pentru vaccinurile COVID-19. Măsura are sprijinul a peste 100 de țări în curs de dezvoltare și, în ultimele zile, țări precum Spania și-au declarat sprijinul, la fel ca Papa și peste 100 de lideri mondiali și laureați ai premiului Nobel.

În ciuda acestui fapt, alte națiuni bogate, inclusiv Marea Britanie și Germania, încă blochează propunerea.

Comisia Europeană a declarat miercuri că va fi o voce „constructivă” în cadrul negocierilor OMC pe această temă

„Vaccinurile extrem de eficiente pe care le avem sunt datorate unor sume masive de bani ai contribuabililor, deci nu poate fi corect ca persoanele private să încaseze în timp ce sute de milioane se confruntă cu al doilea și al treilea val complet neprotejat”, a declarat Heidi Chow, Senior Policy and Campaigns Manager la Global Justice Now, care a ajutat la analiza datelor miliardarilor.

Producătorii au subliniat că protecția brevetelor nu este factorul limitativ în accelerarea producției de vaccinuri.

Ei spun că o gamă largă de probleme – de la înființarea de unități de producție, la aprovizionarea cu materii prime, la disponibilitatea de personal calificat – susțin procesul de fabricație.

Citeste articolul pe Gandul