2 iunie 7:16 PM

Abonare la google news

Procurorii cer refacerea unor autopsii în cazul tragediei de la Piatra Neamț

Procurorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, care anchetează incendiul izbucnit în seara zilei de 14 noiembrie 2020 la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, soldat cu zece morți, au solicitat medicilor legiști să refacă necropsiile unora dintre persoanele decedate în urma incidentului. Anchetatorii vor să stabilească  dacă decesul are legătură cu faptul că, pentru a fi salvați de flăcări și fum, pacienții au fost deconectați, pentru scurt timp, de la instalația de oxigen.

Expertizele medico-legale ale unora dintre persoamele decedate în urma incendiului care a izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț au relevat faptul moartea pacienilor nu a fost una violentă, în sensul că nu s-au găsit indicii care să facă legătura între incendiu și deces. Concluziile legiștilor se refereau la faptul că persoanele în cauză nu suferiseră nici arsuri și nici nu fuseseră intoxicate cu fum.

Concret, în urma tragediei, s-au înregistrat zece decese în rândul bolnavilor de COVID-19 care, la momentul respectiv, erau ventilați mecanic. Trei au fost găsiți carbonizați, în timp de restul de șapte au decedat în zilele următoare.

Potrivit concluziilor medico-legale, în cazul unora, moartea a fost neviolentă, provocată de pneumonia generată de COVID-19 și a comorbidităților. „Conform literaturii medico-legale de specialitate, moartea imediată, la locul accidentului, sau la foarte scurt timp, într-un incendiu, poate fi cauzată de: intoxicație cu monoxid de carbon; asfixie chimico-atmosferică (scăderea concentrației de oxigen, fum în exces); edem ori spasm laringian; arsuri pe suprafața corporală și ale căilor respiratorii. intrucât examenul necroptic și examenele complementare nu au evidențiat niciuna din cauzele de moarte enumerate mai sus, date fiind: afecțiunea principală ce a determinat internarea (pneumonie virală covid-19), comorbiditățile existente și evolutia cazului în perioada spitalizării, nu se poate stabili existența unei legături de cauzalitate între incendiul din 14.11,.2020 și decesul sus-numitului”, se arată într-unul dintre rapoartele medico-legale.

Ulterior însă, procurorul de caz a cerut suplimentarea unor expertize, în sensul în care legiștii vor trebui să spună dacă aceste morți considerate neviolente ar putea avea legătură cu deconectarea de la aparate, în timpul misiunii de salvare.

„Este posibil să asistăm la o extindere a urmăririi penale”

Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familiile unora dintre persoanele decedate, a anunțat că procurorul de caz, „în urma analizei și obiecțiunilor formulate de casa de avocatură, în legatură cu moartea pacientului Toma (despre care raportul spune în mod eronat că nu a decedat ca si cauză directa a incendiului), a dispus suplimentarea raportului de expertiză în sensul în care medicii legiști trebuie să raspundă dacă decuplarea pacienților chiar și ceva mai stabili, de la resursa de oxigen, a dus la moartea acestora. În urma raportului suplimentar, este posibil să asistăm la o extindere a urmăririi penale fiindcă, cel puțin în cazul lui Toma , acesta a scăpat de incendiu și a murit fiindcă nu mai avea oxigen”, a spus Cuculis.

Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă două dintre familiile unor pesoane decedate în urma incendiului, a declarat, pentru Gândul, că, în ceea ce privește ancheta se așteaptă încă un răspuns de la specialiștii care realizează expertiza legată de cauzele excate ale incendiului, după care, din punctul său de vedere, dosarul ar putea să fie trimis în judecată.

În același timp, avocatul a spus că procesul este așteptat și de familiile victimelor, care s-au constituit părți civile. în acest sens, unele familii ar fi cerut daune care ajung la suna de un milion de euro.

Din punct de vedere al anchetei până în momentul de față au fost audiate majoritatea persoanelor implicate care făceau parte din corpul medical și nu numai dar și reprezentanți ai firmelor ce asigura mentenanța în cadrul spitalului Piatra Neamț. În momentul de față, se așteaptă un răspuns din partea INSEMEX, care, în colaborare cu Institutul Național de Expertize Criminalistice subdiviziunea din Iași, care trebuie să se stabilească, în mod concret, care a fost cauza incendiului. Amintesc faptul că mai multe familii ale victimelor din spitalul de la Piatra Neamț s-au constituit deja părți civile în cadrul dosarului penal cu sume ce ajung până la un milion de euro pentru fiecare familie, iar ulterior momentului aflării cauzei probabile, dacă nu chiar precis a incendiului, din punctul meu de vedere procurorul poate trimite dosarul în judecată”, a declarat Adrian Cuculis, pentru Gândul.

 

 

Citeste articolul pe Gandul