sâmbătă 27 noiembrie 1:00 AM

Abonare la google news

Probleme pentru fostul șef al fotbalului mondial. Sepp Blatter este audiat într-un dosar privind organizarea Cupei Mondiale


Sepp Blatter, fost preşedinte al FIFA, a fost audiat ca martor în legătură cu atribuirea Campionatului Mondial de Fotbal din 2022.


Sepp Blatter, martor într-un dosar legat de atribuirea CM 2022 Qatarului

La cei 85 de ani ai săi, Blatter, a fost audiat ca ”martor” de anchetatorii Oficiului central de luptă împotriva corupţiei şi infracţiunilor financiare (OCLCIFF). El s-a prezentat la sediul ministerului public al Confederaţiei Elveţiene (MPC), cu ocazia unei anchete deschise în Franţa de Parchetul naţional financiar (PNF).

Platini este suspectat de anchetatori că a votat pe 2 decembrie 2010 în favoarea Qatarului la cererea lui Sarkozy.

Justiţia franceză se află acum în căutarea unui contract încheiat înaintea atribuirii. Respectivul document a acordat drepturile de difuzare TV pentru Mondialele 2018 şi 2022 canalului qatarian Al-Jazeera în schimbul a 300 de milioane de dolari, cu un bonus de 100 de milioane de dolari pentru FIFA în cazul în care competiţia din 2022 va fi atribuită Qatarului, scrie Agerpres.

A fost trimis în judecată pentru escrocherie

La începutul lunii, atât Platini, cât și fostul preşedinte al UEFA Michel Platini au fost trimiși în judecată pentru mai multe infracţiuni, între care fraudă, fals şi deturnare de fonduri, în dosarul privind plăţi suspecte în valoare de două milioane de dolari, pentru care au fost suspendaţi din fotbalul mondial.

După şase ani de anchetă, ei sunt acuzaţi ”că au aranjat în mod ilicit o plată de 2 milioane de franci din partea FIFA în valoarea lui Michel Platini”, a scris parchetul într-un comunicat.

Scandalul a izbucnit în septembrie 2015 şi s-a soldat cu îndepărtarea lui Blatter înainte de termen din funcţia de preşedinte al FIFA şi, totodată, a pus capăt campaniei preşedintelui UEFA de atunci, Platini, de a-i succeda fostului său mentor.

Cei doi au susţinut de la începutul anchetei că au hotărât verbal un salariu anual de un milion de franci elveţieni pentru această activitate de consilier, fără ca finanţele FIFA să permită atunci plata către Platini, şi au reglat pur şi simplu soldul cu întârziere.

Playsport.ro