sâmbătă 11 septembrie 2:06 PM

Abonare la google news

Primele localități care intră în carantină, în valul 4 al pandemiei. Raed Arafat a semnat deja ordinul

Raed Arafat a anunțat vineri că a semnat ordine de carantinare pentru șase localități din județul Satu Mare, unde rata de incidență a cazurilor de COVID a depășit 6 la mie.


Este vorba despre instituirea carantinei zonale pentru comunele Bixad, Călinești-Oaș, Gherța-Mică, Turț, Batarci, Cămărzana și Târșolț. Măsura intră în vigoare începând cu data de 12.09.2021, de la ora 00:00 (noaptea de sâmbătă spre duminică) pentru o perioadă de 14 zile până în data de 25.09.2021 ora 23:59.

”Astăzi este prima dată, după câteva luni, când carantinăm localităţi. Am semnat semnat înainte să ajung la dumneavoastră ordinul de carantinare pentru şase localităţi din judeţul Satu Mare, care e unul dintre judeţele care au depăşit 1,5 la mie rată de incidenţă.


Sunt câteva localităţi limitrofe, nişte localităţi mici, care au depăşit (rata de incidență) 6 la mie şi au obţinut un punctaj mare pe punctajul INSP, că nu e numai incidența, sunt mai multe aspecte care se analizează. Iar astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cu avizul INSP, la propunerea DSP-ului, au propus carantinarea, care va intra de mâine (n.r. sâmbătă) în vigoare, în localităţile respective”, a declarat Raed Arafat la Digi24.ro.

”Arma este la noi, dar nu o folosim”

Raed Arafat a declarat vineri, în cadrul unei emisiuni TV, că există posibilitatea ca România să treacă de pragul de 10.000 de infectări pe zi și în valul patru al pandemiei.

Faptul că 31% din populația României este vaccinată și circa 15-20% au trecut prin boală, presiunea pe spitale va fi mai redusă decât în valul precedent. Potrivit șefului DSU, în momentul de față omenirea are o ”armă” împotriva conavirusului, dar nu o folosim.

”Arma este la noi, nu o folosim. Asta vreau să înțeleagă toți care ne ascultă. Nu e târziu! Faci vaccinul cu Johnson&Johnson, 10 zile ești imunizat. Faci cu Pfizer sau cu Moderna, în 20 și ce va de zile, 30 de zile ești imunizat.

Deci în ambele situații devii imunizat și scapi de posibilitatea de a ajunge la Terapie Intensivă, sau chiar internat în spital. Asta vreau să se înțeleagă. Față de valul trecut avem armă. Dar nu o folosim, asta e singura problemă.

Eu pot spune că este posibil (să trecem de 10.000 de cazuri zilnic – n.r.), o să vedem. Avem de această dată, totuși, un procent de persoane vaccinate și un procent de persoane trecute prin boală, avem 31% de vaccinați și mai avem cel puțin 15-20% care au trecut prin boală. Putem să spunem că există oameni care chiar dacă se vor îmbolnăvi, nu vor veni la spital și nu vom avea același impact pe sectorul sanitar pe durată lungă”, a mai declarat Raed Arafat.

Cancan.ro


Stirile.eu