Abonare la google news

Primele cadre medicale de la Spitalul Județean de Urgență Bacău s-au vaccinat anti-Covid

Vaccinul anti-Covid19 a ajuns și la Spitalul Județean de Urgență Bacău și primele cadre medicale s-au vaccinat în această dimineață.

Aproximativ 300 de doze de vaccin vor fi administrate personalului medical din cadrul secțiilor Boli Infecțioase, UPU, ATI, iar apoi extins la celelalte secții ale unității.

„Aproximativ 300 de doze vor fi administrate personalului medical din cadrul secțiilor Boli Infecțioase, UPU, ATI, iar apoi extins la celelalte secții ale unității. Vaccinările se realizează conform prioritizării, în baza înscrierii personalului medical în baza informatică”, anunță conducerea SJU Bacău.

Centrul de vaccinare este amenajat în clădirea secției „Dermato-venerologie” şi va funcționa în program de 12 ore. Centrul are în componență doi medici specialişti în alergologie, un medic epidemiolog, precum și asistenți medicali specializați.

Luni începe vaccinarea anti-Covid și în cele 26 de centre în tot județul

Activitatea de vaccinare anti-Covid pentru Etapa I se extinde pe tot teritoriul României și se deschid aproape toate centrele de vaccinare din țară unde sunt vaccinate cadrele medicale. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că de luni, 4 ianuarie, se va ajunge la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic.

„De luni, din 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical, ceea ce ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România. Eu cred că numărul va fi mult mai mare şi vom reuşi să acoperim într-un timp relativ scurt cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie mare parte din personalul medico-social. Din 4 ianuarie, 5, 6 ianuarie ar trebui să avem cel puţin 20 de mii de persoane vaccinate pe zi”, a precizat Valeriu Gheorghiţă pentru digi24.ro.

Cum se desfășoară vaccinarea

În prezent, se desfășoară prima etapă din strategia națională, care se adresează personalului din domeniul medical și celor care lucrează în domeniul asistenței sociale. Potrivit strategiei, în a doua etapă vor fi vaccinați cei din categoriile de risc – persoanele cu vârsta peste 65 de ani și cei cu boli cronice, plus angajații din activitățile esențiale. Cea de-a treia etapă va fi destinată populației generale.

Toată activitatea de vaccinare se va desfășura în baza unei programări. Programarea se face într-o platformă unică, telefonic, online sau prin intermediul medicului de familie. Fiecărei persoane i se vor furniza informații privind vaccinarea și conduita în cazul apariției reacțiilor adverse postvaccinare, existând o monitorizare în acest sens, după caz. Vaccinarea este voluntară și nu este obligatorie, întrucât este un drept și nu o obligație.

Întreaga activitate de vaccinare va fi monitorizată prin Registrul electronic național al vaccinărilor. Datele vor permite în timp aproape real monitorizarea numărului de persoane vaccinate. De asemenea, prin Registrul electronic național al vaccinărilor și prin platforma disponibilă la Agenția Națională a Medicamentului, se vor raporta și reacțiile adverse indezirabile.

26 de centre de vaccinare în județul Bacău

În județul Bacău, pentru personalul medical sunt organizate 6 centre de vaccinare în cadrul spitalelor din Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Comănești. Pentru cetățenii care doresc să se vaccineze se organizează 26 de centre de vaccinare în Bacău, Onești, Moinești, Comănești, Buhuși, Tg. Ocna, Dărmănești, Sascut, Balcani, Helegiu, Parincea, Podu Turcului și Brusturoasa. Între acestea, sunt și două centre mobile, în Bacău și Onești, care vor asigura vaccinarea persoanelor cu un acces limitat de vaccinare cum sunt cei din centre rezideníale, precum şi altă populaţie din anumite localităţi, unde deplasarea se face cu dificultate.

Sursa: Gandul