Abonare la google news

Primarul Constanței, mesaj pentru turiștii care critică plajele lărgite și nisipul din Mamaia: „S-au inventat papucii”

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a răspuns valului de critici din partea turiștilor și localnicilor privind lărgirea plajelor din Mamaia și nisipul plin de scoici, transmițându-le să poarte papuci sau șlapi.

Lărgirea plajelor din Mamaia și schimbarea nisipului, care nu mai este la fel de fin ca pe vremuri, nemulțumesc turiștii și comercianții din zonă, dar autoritățile dau asigurări că această situație se va regla în câțiva ani.

„Ne duceam un sfert de oră până la plajă și înapoi”

Până atunci, primarul municipiului Constanța le recomandă celor care merg pe plajă să poarte încălțăminte pentru a se proteja.

„Nisipul va fi din ce în ce mai fin, e adevărat, acum sunt scoici. Domnule, da’ s-au inventat papucii, s-au inventat șlapii. Nu putem fi așa cârcotași! Eu îmi aduc aminte de când eram copil. Plaja era la fel de lată ca acum. Și eram și noi cetățeni ai patriei și ne doream și noi să bem un suc și ne duceam un sfert de oră până la plajă și înapoi”, a spus Vergil Chițac, la un post TV, citat de Realitatea.net.

Întrebat dacă nu se teme că va stârni un val de critici cu o asemenea recomandare pentru turiști, Vergil Chițac a spus că nu l-a deranjat să meargî pe plajă încălțat cu șlapi: „Știu că suntem în perioada asta postpandemică, știu că toți, cu toții, mai mult sau mai puțin, avem anxietăți, știu că ne-a fost greu, dar, totuși, cum putem fi atât de cârcotași?”, a spus edilul-șef al Constanței.

Plajele, într-o continuă dinamică

Plaja din nordul stațiunii Mamaia s-a lărgit pe o porțiune de șapte kilometri, iar nisipul descărcat a fost adus de pe fundul mării. Aceasta este prima zonă din cele 11, care fac parte din proiectul cu finanțare europeană „Reducerea Eroziunii Costiere”, în valoare de 840 de milioane de euro, dintre care 15%, contribuția României.

Paul Cononov, directorul ABADL (Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral), a explicat că starea nisipului si panta se vor regla în timp, și pe cale naturală.

„Noi am construit plaje pentru viitor, nu pentru prezent. Am construit plaje pentru generațiile care vor urma. Aceste plaje sunt într-o continuă dinamică. De la an la an, ele se vor schimba”, a spus specialistul.

În zece ani, lățimea plajei pe zona din Mamaia va fi mai mică cu 35 de metri și se va stabiliza apoi. „Vorbim de aproape 7 kilometri de plajă. Tot volumul de nisip se va muta în zona Năvodari, care va crește. În 50 de ani, plaja va scădea cu 100 de metri”, a mai afirmat Paul Cononov.

În ceea ce privește nisipul, care nu mai e la fel de fin Paul Cononov a precizat că se putea aduce nisip fin pe plajă, dar condițiile proiectului nu au permis.

„Acest nisip trebuie să aibă o anumită  granulometrie o anumită greutate specifică, să fie o zonă stabilă, să facă față furtunilor de iarnă, la tot felul de alte fenomene naturale. El își va schimba granulometria în timp, odată sub acțiunile elementelor naturale, dar și sub acțiunea utilajelor noastre, pentru că noi intervenim permanent cu utilaje specializate”, a spus specialistul.

Mamaia continuă să fie cea mai căutată stațiune de pe litoralul românesc. „Turiștii în Mamaia se pot caza la un hotel de 3 stele cu micul dejun inclus, cu 2.500-3.000 de lei. Dacă este all-inclusive se poate ajunge și la 1.000 de euro pentru 7 zile. Sunt hoteluri de top din Mamaia în care poți plăti 10.000 lei pe săptămână, pentru doi adulți. În general, sudul stațiunii Mamaia este căutată de familiști, iar zona de nord, de tineri care vor distracție. Pandemia a mai schimbat lucrurile, foarte mulți căutând să rezerve apartamente. Cu toate acestea, și hotelurile rămân în continuare la mare căutare”, spune Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al ANAT, într-un interviu pentru Gândul.

Citeste articolul pe Gandul