Abonare la google news

„Prima operă de artă digitală” s-a vândut pentru 70 de milioane de dolari. Lucrarea nu poate fi replicată

  • Casa britanică de licitaţii Christie’s a vândut un colaj digital pentru aproape 70 de milioane de dolari
  • Aceasta constă în 5.000 de imagini digitale create de Beeple în fiecare zi din mai 2007
  • La licitație au participat colecționari din 11 țări, iar în ultimele momente ale ei, 22 de milioane de oameni au accesat site-ul grupului britanic

Casa britanică de licitaţii Christie’s a vândut un colaj digital pentru aproape 70 de milioane de dolari, conform ZF.

Beeple, sau pe numele lui real Mike Winkelmann, este artistul din spatele acestei lucrări. Aceasta constă în 5.000 de imagini digitale create de Beeple în fiecare zi din mai 2007. De la jocuri video, la portrete, la caricaturi, se pare că opera le conține pe toate. Ba chiar mai mult de atât, calitatea ei permite mărirea imaginii astfel încât se pot vizualiza individual toate cele 5.000 de desene, dar nu se pot separa de întreg.

Citeste si:  România produce carne de melc în valoare de 50 milioane de lei. Delicatesa ia drumul exportului

„Everydays: The first 5.000 Days”, așa cum este numită opera de artă digitală, a fost vândută pentru 69,4 milioane de dolari. Acest l-ar fi „propulsat” pe Beeple în top 3 cei mai valoroși artiști în viață.

La licitație au participat colecționari din 11 țări, iar în ultimele momente ale ei, 22 de milioane de oameni au accesat site-ul grupului britanic.

Citeste si:  Ștefan Iovan pune presiune pe Daniel Oprița înainte de reluarea Ligii 3: „Trebuie să se întărească!”. Ce planuri are pentru CSA Steaua | EXCLUSIV

Opera de artă este un NFT (Non-Fungible Token). Pe scurt, nu se poate replica, funcționează cam ca un certificat de autenticitate digital. NFT-urile reprezintă o serie de identificatori electronici care confirmă unicitatea unei lucrări digitale, stocând datele pe blockchain, tehnologia din spatele criptomonedelor.

Un alt moment important din cadrul licitației a fost faptul că grupul britanic a permis plata în criptomonede, deși nu este clar cum a plătit câștigătorul, care a rămas anonim.

Citeste si:  Salariul minim brut, majorat cu 3%. Proiectul de Hotărâre este pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern

„În ultimii 20 de ani, artiştii au folosit hardware-uri şi software-uri pentru a crea şi distribui opere de artă pe internet, însă nu a existat un mod concret de a le deţine şi de a le colecţiona. Dar situaţia s-a schimbat cu NFT-urile. Cred că suntem martorii începutului noului capitol al istoriei artei”, a spus Beeple.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Citeste articolul pe AlephNews

 43 total views