26 mai 12:47 PM

Abonare la google news

Preşedintele israelian se declară preocupat de atacurile antisemite din străinătate

Preşedintele israelian Reuven Rivlin s-a declarat preocupat miercuri de atacurile antisemite care au loc în străinătate în contextul recentului conflict dintre armata israeliană şi militanţi palestinieni din Gaza, care a generat manifestaţii în întreaga lume, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Într-o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în turneu în Orientul Mijlociu, Rivlin a evocat astfel de incidente survenite în SUA, mulţumindu-i în acelaşi timp preşedintelui american Joe Biden pentru sprijinul său „puternic şi clar”.
La rândul său, Blinken a asigurat că este la curent cu recentele violenţe antisemite din Statele Unite, calificând astfel de incidente drept „şocante”.

Şi în alte ţări, inclusiv Germania, au avut loc mitinguri antiisraeliene, aminteşte dpa.

„Când constatăm reapariţia incidentelor antisemite, este asemenea canarului în mina de cărbuni (folosit în trecut ca un detector de gaze, n.red.), pentru că aproape întotdeauna sugerează că vor urma şi altele, îndreptate împotriva altor comunităţi”, a notat şeful diplomaţiei americane.

Reuven Rivlin a mai adăugat că este de „neconceput” ca mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, să nu fie considerată grupare „criminală de război” în restul lumii şi a îndemnat şi alte ţări să desemneze astfel gruparea islamistă radicală.

Hamas este deja considerată organizaţie teroristă de SUA şi de Uniunea Europeană.

Armistiţiul început vineri între Israel şi palestinienii din Gaza se menţine deocamdată, după circa 10 zile de ciocniri soldate cu peste 250 de morţi în Gaza şi 13 în Israel.

Citeste articolul pe Stiripesurse