Abonare la google news

Premiile Societății Timișoara pe anul 2020: istoricul regimurilor comuniste, Thierry Wolton, alături de Recorder și jurnalistele Ramona Ursu și Daniela Rațiu

La împlinirea a 31 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara, Societatea Timişoara anunță premiile acordate pentru anul 2020.

Premiul „Speranța” – Thierry Wolton (istoric specializat în istoria regimurilor criminale comuniste. Autor al recentei trilogii publicate la Editura Humanitas: „O istorie mondială a comunismului. Călăii. Victimele. Complicii”).

Premiul „Speranţa“ se acordă „pentru cea mai însemnată contribuţie la instaurarea democraţiei, destrămarea structurilor comuniste şi menţinerea speranţei”.

Premiul „Secera și Ciocanul” – Renate Weber (pentru susținerea în Parlamentul european a încercărilor de subminare a statului de drept în România, proces inițiat și promovat de Liviu Dragnea, fost președinte al PSD).

Citeste si:  Pandemia de COVID-19 | Premiile Grammy au fost amânate pentru primăvară

Premiul „Secera şi ciocanul“ se acordă „pentru efortul depus întru conservarea şi susţinerea sistemului şi structurilor (neo)comuniste în România“.

Premiul “Ion Monoran” – Traian Orban (rănit în revoluție, fost președinte al Asociaței Memorialul Revoluției).

Premiul „Ion Monoran“ se acordă „pentru stăruinţa în demersurile de a decanta valorile morale în societatea românească“ (Ion Monoran, poet, membru fondator al Societăţii şi ziarului „Timişoara“ -la care a scris până la moartea sa, în 1993-, a fost cel care, în 16 decembrie 1989, a oprit tramvaiele în Piaţa „Maria“, moment esenţial în declanşarea Revoluţiei de la Timișoara.)

Citeste si:  Virgil Musta explică situația de la Timișoara: „Este un număr mare de cazuri în continuare. Terapia Intensivă este plină de câteva săptămâni”

Premiul „Alexandra Indrieş” – Grupul de investigații “Recorder”

Premiul „Alexandra Indrieş“ se acordă „pentru contribuţia avută, prin intermediul cuvântului scris, la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democraţiei şi ale statului de drept în România“ (Alexandra Indrieş, fost deţinut politic, scriitoare, membru fondator al Societăţii „Timişoara“, editorialist al ziarulului „Timişoara“, a murit în 1993.)

Premiul “Oscar Berger” – Ramona Ursu și Daniela Rațiu (jurnaliste la “ziare.com”.)

Premiul “Oscar Berger” este decernat pentru înalt profesionalism, spirit civic, pentru abordarea cu curaj şi responsabilitate a unor teme majore din societatea românească şi pentru promovarea unui spirit de eleganţă şi bună credinţă jurnalistică (Oscar Berger a fost redactor șef și director al Ziarului TIMIȘOARA până în anul morții sale, 2013.)

Citeste si:  Istoricul israelian Yuval Noah Harari consideră vaccinurile cea mai bună invenţie din istorie

Festivitatea de premiere va avea loc la Timişoara, la 15 iunie 2021, la împlinirea a 31 de ani de la intervenţia minerilor în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Cu aceeași ocazie se vor decerna și premiile Societății Timișoara pe anul 2019. Festivitatea care ar fi trebuit să aibă loc anul trecut a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19. (Foto: Thierry Wolton – sursa Memorialul Sighet)


Citeste articolul pe G4Media

 44 total views