Abonare la google news

Premierul israelian Benjamin Netanyahu acuză Curtea Penală Internațională de antisemitism, după ce aceasta a demarat o anchetă privind comiterea de crime de război împotriva palestinienilor

Curtea Penală Internațională a anunțat începerea unei anchete împotriva Israelului: acuzația este de crime de război comise pe teritoriile palestiniene. Decizia luată de procurorul-șef Fatou Bensouda a provocat furia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ale cărui cuvinte adresate instanței au fost foarte dure.

„Statul Israel este atacat în această seară”, a declarat premierul israelian. „Sinistrul Tribunal Penal Internațional de la Haga a ajuns la o decizie care este esența antisemitismului și a ipocriziei. A stabilit că soldații noștri curajoși și morali, care luptă împotriva celor mai cruzi teroriști de pe fața pământului, sunt criminali de război. A stabilit că, atunci când construim o casă în capitala noastră eternă Ierusalim, aceasta este o crimă de război”.

Citeste si:  Programul magazinelor ar putea fi schimbat. Prefectul Capitalei a identificat problema: nu există număr fix de coşuri

Decizia îndreaptă efectiv atenția tribunalului asupra a două politici esențiale israeliene din ultimii ani: operațiunile sale militare repetate împotriva militanților palestinieni din Fâșia Gaza, culminând cu războiul devastator din 2014 și extinderea așezărilor evreiești la Ierusalimul de Est și în Cisiordania ocupată.

Dacă ancheta ar identifica presupușii responsabili ai crimelor, procurorii ar putea cere judecătorilor să emită mandate internaționale de arestare, pentru a ajuta autoritățile să aresteze persoanele acuzate.

Citeste si:  UE a prelungit sancțiunile împotriva regimului Putin, fragilizat de ancheta în cazul Navalny

Între timp, vinerea trecută au avut loc violențe între protestatarii palestinieni și trupele israeliene. Liderii palestinieni au salutat decizia Tribunalului de la Haga. Hamas l-a îndemnat pe procuror „să reziste la orice presiune” care ar putea compromite procesul.

„Hamas subliniază în mod clar și decisiv că rezistența poporului nostru și a facțiunilor naționale din Palestina este pe deplin legitimă, iar rolul său natural este de a rezista ocupației și de a restabili pământul și locurile sfinte în conformitate cu toate legile internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt Hazem Qassem.

Citeste si:  Enel X a pus în funcţiune şase staţii de încărcare a vehiculelor electrice în oraşul Constanţa

Autoritățile palestiniene ceruseră instanței să investigheze acțiunile Israelului în timpul ofensivei din 2014 împotriva luptătorilor palestinieni din Fâșia Gaza.

Sursa: Euronews / Traducerea: Oana Avram (Rador)


Citeste articolul pe G4Media