joi 2 decembrie 11:43 PM

Abonare la google news

Premierul francez Jean Castex respinge ideea patrulelor comune cu Marea Britanie


Premierul francez Jean Castex a respins într-o scrisoare către omologul său britanic Boris Johnson propunerea sa de ”patrule comune” pe teritoriul francez pentru a preveni plecarea migranţilor spre Marea Britanie, relatează joi AFP.


”Am acceptat întotdeauna să examinăm şi să discutăm cu bună-credinţă propunerile britanice de consolidare a cooperării. Pe unele le-am acceptat, pe altele le-am refuzat”, a scris Castex. ”Nu putem accepta, de exemplu, ca poliţişti sau militari britanici să ne patruleze ţărmurile; suveranitatea noastră este în joc”, a subliniat el.

Boris Johnson a făcut această propunere în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele francez Emmanuel Macron pe 25 noiembrie, la o zi după un naufragiu pe Canalul Mânecii soldat cu 27 de morţi.

Propunerea a apărut şi într-o scrisoare a premierului Johnson către preşedintele Macron, a cărei publicare de către guvernul britanic a indignat Parisul şi a declanşat o nouă criză între cele două ţări. În scrisoarea sa, Johnson a mai propus Franţei ”un acord bilateral de readmisie care să permită întoarcerea tuturor migranţilor ilegali care traversează Canalul Mânecii”, relatează Agerpres.ro.

”Returnarea migranţilor nu este o opţiune pentru noi, nu este o modalitate serioasă sau responsabilă de a aborda problema”, a declarat o sursă de la Matignon (reşedinţa premierului), sub protecţia anonimatului.

”Peste 700 de poliţişti şi jandarmi supraveghează în fiecare zi coasta Opale (de nord) pentru a opri ambarcaţiuni improvizate să plece pe mare” spre Anglia, a indicat premierul Castex în scrisoarea sa.

”O parte din aceste operaţiuni se realizează cu contribuţia financiară a guvernului dumneavoastră, în conformitate cu acordurile noastre de cooperare”, a amintit el.

Stiripesurse.ro