Abonare la google news

Prefectul Capitalei a cerut opinia autorităților sanitare și de mediu în cazul gunoiului neridicat în Sectorul 1: Să vedem dacă există o amenințare reală pentru sănătatea populației

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat vineri că nu a primit încă solicitarea primarului Sectorului 1 de a declara starea de alertă sanitară în urma gunoaielor neridicate de pe străzi, dar că a cerut deja un punct de vedere al autorităților sanitare și de mediu, în funcție de care va lua o decizie.

„Între timp discutăm cu autoritățile sanitare și de mediu să vedem dacă există o amenințare reală și serioasă la adresa sănătății populației, pe fondul neridicării gunoaielor de către prestatorul de servicii de salubritate”, a declarat Alin Stoica într-o intervenție la Digi 24.

În urma informațiilor pe care le va primi, prefectul va decide dacă dă sau nu curs solicitării primarului Clotilde Armand.

„Desigur, e vizibil inconvenientul cu Romprest. Cetățenii, într-adevăr, suferă un disconfort și e real și este absolut normal ca acest serviciu să fie asigurat în mod continuu”, a spus Alin Stoica.

Prefectul a subliniat că este obligația autorităților publice și a prestaorului să asigure continuitatea serviciilor de curățenie

„Să stea împreună, să găsească o soluție rapid. Și doar în ultimă instanță să se apeleze la alte mijloace”, a punctat el.

Prefectul susține că o măsură excepțională, în starea de alertă, este ca gunoiul să fie ridicat de un alt operator.

Întrebat unde ar fi problema în Sectorul 1, prefectul a spus că „din ce a înțeles” este o problemă contractuală între cele două părți.

„Nu am analizat nici contractul și nu am aurmărit până acum toată corespondența dintre cele două părți ca să știu sau să-mi formez o părere din punct de vedere juridic”, a spus prefectul.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a cerut Comitetului Local pentru Situații de Urgență să înainteze Prefecturii Municipiului București o adresă prin care să declare starea de alertă din cauza situației sanitare de pe raza teritorială a Sectorului 1, potrivit unui comunicat de presă. Armand denunță ”șantajul și suspendarea colectării gunoiului” în Sectorul 1 de către operatorul de salubritate Romprest, o companie privată pe care primărița o acuză că facturează sume mult mai mari decât cele reale pentru servicii care nu au fost prestate.

O eventuală declarare a stării de alertă ar simplifica denunțarea contractului cu Romprest de către primărie și atribuirea unui nou contract. De altfel, Clotilde Armand anunțase la 1 iunie că va rezilia contractul cu Romprest. ”Dacă în maxim 24 de ore de la anunțul companiei șantajiste orice fel de gunoi (stradal sau menajer) din Sectorul 1 nu este ridicat voi rezilia contractul și în următoarea secundă un alt operator de salubritate intră în Sectorul 1. Totuși, nu suntem proștii mafiei gunoaielor și eu nu mă clintesc în fața amenințărilor de tip mafiot. Pot să urle ei cât doresc în presa lor aservită și cumpărată”, a scris la acel moment Armand pe Facebook.

sursa foto: Primăria Sector 1 / Facebook


Citeste articolul pe G4Media