Abonare la google news

Poveștile urșilor de la Sanctuarul Zărnești: „Erau cât două pisicuțe, aveau 1,5 kg și au plâns luni de zile după mamă”

Peste 100 de urși salvați de o asociație a iubitorilor de animale trăiesc acum la Sanctuarul din Zărneşti. Unii dintre ei au fost răniți pe șosele, alții au trăit în condiții dificile, în captivitate, sau au fost abandonați de mame când erau pui. Fiecare animal aflat în sanctuar are o poveste tristă, dar se bucură acum de o viață normală, în mediul lui natural.

Ursuleții Bim și Bam au rămas orfani după ce mama lor a fost ucisă de braconieri. Cei doi pui au fost găsiți în Pădurea Bogății, din județul Brașov.

„Erau cât două pisicuțe, aveau un kg și jumătate și au plâns luni de zile după mamă. I-am îngrijit, le-am dat lapte din trei în trei ore, deși este foarte dificil să îngrijești mai ales un animal sălbatic”, povestește Cristina Lapis, fondatoarea Sanctuarului Libearty Zărnești.

Ursoaica Maxi se află în sanctuar de trei luni. A fost adusă din județul Harghita.

„Nu a făcut niciodată rău nimănui. Dimpotrivă, locuitorii au bătut-o cu bețele, au aruncat cu pietrele după ea”, spune Cristian Lapis.

Citiți și: FOTO. Poveștile triste ale urșilor de la rezervația din Zărnești

Sanctuarul de urși din Zărneşti se întinde pe o suprafață de 69 de hectare. Aici trăiesc 114 urși, iar cel mai bătrân are 40 de ani. Multe dintre animale trăiau închise în cuști ilegale sau erau ținute în condiții precare la circ sau la zoo.

Citiți și: A murit cel mai iubit urs de la Zărneşti. Povestea tristă a lui Max

În afară de urși, turiștii români și străini care vizitează sanctuarul pot vedea aici și căprioare sau lupi. Un tur ghidat durează în jur de o oră și se desfășoară în condiții de siguranță maximă.

„Mi-a plăcut ca sunt foarte bine îngrijiți, cu blănița lucioasă așa, sunt superbi toți”, spune o vizitatoare.

„Foarte frumos și îmi pare bine și sunt fericită pentru animalele pe care le-a salvat”, spune o alta.

„Ăia mici au fost cei mai frumoși”, este impresia unui alt turist.

De ce nu trebuie să hrănim urșii

Specialiștii avertizează că obiceiul hrănirii urșilor este extrem de periculos.

„Este rău, din motivul că îi atragem foarte mult înspre zonele joase ale masivului, la baza munților, unde se află sate sau zone locuite și atunci niciodată nu se vor mai retrage în pădure să își caute hrană, atât timp cât o găsesc cu ușurință oferită de către turiști”, explică Ioan Pivodă, șeful formației de Salvamont Zărnești.

„Trebuie să ne gândim că în momentul în care atragem urșii să îi hrănim, să le dăm de mâncare, din milă, din plăcere, din a vrea să facem poze, îi nenorocim”, atrage atenția și Cristina Lapis.

Sanctuarul de urși din Zărneşti este deschis pentru vizitatori de marți până duminică, doar între orele 9:30 și 11:15.

Editor : Luana Pavaluca


Citeste articolul pe Digi24