sâmbătă 3 iulie 8:24 PM

Abonare la google news

Povestea ilustrată a unui brand focşănean’: Cartea despre Focşaniul de altădată, dedicată celei mai importante farmacii din oraș


Publicistul Sorin Tudose a lansat sâmbătă, la Colegiul Naţional „Unirea”, a doua carte a sa despre Focşaniul de altădată, dedicată celei mai importante farmacii care a existat în oraş şi intitulată „Oravetz – Povestea ilustrată a unui brand focşănean”.


Albumul foto spune povestea farmaciei focşănene, împletită cu o istorie de aproape 180 de ani a familiei Oravetz. Membrii acesteia, originari din Slovacia, s-au stabilit în Focşani, unde au deschis o farmacie ce avea să dăinuiască până în 1972, când a fost dărâmată în cadrul lucrărilor de resistematizarea a oraşului, scrie Agerpres.ro.

„Este cel de-al doilea album al meu, după ‘Focşanii de altădată’, care spune povestea celei mai importante farmacii din oraş, ce începe în 1841, atunci când Ştefan Oravitz îşi deschide farmacia la noi în judeţ, Ştefan Oravitz fiind de loc din Slovacia. Albumul conţine circa 70 de imagini, cea mai veche fiind din 1827 şi merge până în perioada comunistă şi conţine chiar şi câteva imagini din prezent. În decursul anilor mei de cercetare a memoriei vizuale a oraşului Focşani am găsit foarte multe fotografii valoroase din arhiva acestei familii, dar şi documente şi obiecte care au aparţinut lor, şi am zis că e păcat ca toate aceste mărturii să nu existe într-un singur loc. De altfel, i-am şi zis acestei cărţi carte-muzeu, pentru că are de la documente de epocă, la obiecte, la fotografii, înscrisuri, exact cât un muzeu”, a declarat Sorin Tudose.

Casa Oravetz a fost vreme de generaţii locul de întâlnire al protipendadei focşănene, semn că familia şi-a pus amprenta asupra vieţii comunităţii locale.

„Casa familiei Oravetz era una dintre cele mai frumoase case din Focşani la acea vreme, care avea la parter farmacia, extrem de utilată pentru vremea aceea, iar la etaj locuinţa familiei. În casa Oravetz se desfăşurau numeroase întâlniri stilate, elegante, ale protipendadei de la vremea aceea. Ceea ce înseamnă că deşi avem foarte puţine mărturii despre ce înseamnă implicarea familiei Oravetz în viaţa comunităţii de atunci, lumea bună a timpului se aduna într-un loc care plăcea. (…) Imaginea veche a fotografiilor de grup în care doamnele şi domnii erau îmbrăcaţi elegant, copii cu rochiţe şi fundiţe stăteau fără să zâmbească, ştiind că erau pentru eternitatea, toate acestea nu pot să nu îţi creeze empatia cu trecutul. Istoria oraşului Focşani încă are nevoie de mărturii ca aceasta. Avem cărţi scrise, avem istorici, lucrări care stau pe rafturile bibliotecilor, dar istoria vizuală a oraşului nostru încă îşi mai cere tributul”, a spus profesorul Teodora Fântânaru.

Albumul se vrea a fi o mărturie asupra unei epoci trecute, dar şi un tribut adus breslei farmaciştilor din care au făcut parte patru generaţii din neamul Oravetz.

„Albumul familiei farmaciştilor Oravetz este, dincolo de reconstituirea identităţii vizuale a oraşului demolat de regimul instaurat pe 23 august 1944, o pledoarie pentru frumuseţea şi omenia din Focşanii de altădată. Acest album nu ridică statui unei familii, nici nu inaugurează cultul personalităţii Oravetzilor, aşa cum s-ar putea crede, ci ridică valul de pe o epocă apusă în care ospitalitatea localnicilor i-a determinat pe străinii ajunşi în Focşanii Moldovei şi Focşanii Munteniei să se simtă la ei acasă. (…) Suntem în faţa albumului unei familii de patru generaţii de farmacişti, toţi cu studii universitare în domeniul farmaciei, lucrurile rarisim chiar în România, demersul publicistului Sorin Tudose fiind cu atât mai important, deoarece reface istoria unei epoci şi a unei familii emblematice pentru breasla din care a făcut parte. Acest album poate fi considerat un omagiu adus farmaciştilor care, în aceşti 180 de ani, au făcut suportabile suferinţele celor care au trăit în acest colţ de Românie şi au contribuit cu leacurile lor la mântuirea bolilor şi alinarea durerilor”, a afirmat directorul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă.

Colecţia lui Sorin Tudose numără 750 de obiecte din perioada ante-comunistă a oraşului, dintre care circa 700 sunt fotografii.

Stiripesurse.ro