Abonare la google news

Poşta americană are o unitate de monitorizare a platformelor sociale dotată cu programe de recunoaştere facială

Unitatea se numeşte Programul de Operaţiuni Acoperite pe Internet (iCOP) şi a fost dezvăluită publicului după ce Yahoo! News a obţinut un buletin informativ din 16 martie specificând că agenţii de monitorizare a Facebook, Parler, Twitter şi Telegram au observat „o activitate semnificativă privind proteste plănuite intern şi internaţional” ca parte a unor mitinguri pentru libertate şi democraţie.

 

Poşta SUA nu a ţinut ascuns acest program pe care l-a definit în raportul anual ca un program de protecţie a serviciilor poştale menit să identifice şi să destructureze infracţiuni prin colete şi online, legate de piaţa neagră şi alte activităţi ilegale.

 

„Analiştii din Operaţiuni Acoperite pe Internet (iCOP)  folosesc sistemele serviciilor poştale şi alte instrumente în scopul oferirii de informaţii din sursă deschisă şi analize ale blocurilor de criptomonede în calitate de suport pentru investigaţiile serviciului de inspecţii”, activităţile monitorizate fiind „droguri, furt de corespondenţă, fraudă, omor, colete periculoase şi altele”.

 

Agenţii unităţii de supraveghere „adoptă identităţi false, folosesc instrumente sofisticate de informaţii şi programe de recunoaştere facială”, scria Yahoo! News în aprilie. Printre aceste instrumente se numără baza de date de recunoaştere facială Clearview, ce a adunat peste 3 miliarde de imagini de pe reţelele sociale şi alte site-uri publice, dar şi programul de căutare în timp real după cuvinte-cheie Zignal Labs.

 

Informaţiile colectate de analiştii  iCOP sunt distribuite către centrele Securităţii Interne a SUA ajungând la departamente de aplicare a legii şi autorităţi guvernamentale care le stochează pentru a le putea accesa în viitor. 

 

„Păstrarea şi diseminarea acestor rapoarte ar putea permite agenţiilor federale să primească informaţii pe care nu au voie să le colecteze ele însele”, scriau reporterii publicaţiei citate.

 

Programul „naşte întrebări serioase cu privire la supravegherea continuă şi încălcări ale vieţii private şi dreptului la discurs liber din partea guvernului federal”, au avertizat 30 de aleşi republicani într-o scrisoare adresată inspectorului general al poştei.

 

„Acest tip de mandat amorf şi cuprinzător sub care ar opera iCOP este în mod special tulburător întrucât e neclar de ce tocmai serviciile poştale destinate corespondenţei americanilor preiau rolul  colectării de informaţii”, se arată în scrisoarea aleşilor republicani, care au solicitat ca sarcina să revină agenţiilor profesioniste în măsura în care se dovedesc necesare.

 

Deputatul republican Matt Gaetz a propus o lege prin care să fie interzisă finanţarea publică a programului de supraveghere.

 

În mărturia sa în Congres, inspectorul-şef al poştei a lămurit că unitatea există din 2017 şi a fost înfiinţată în scopul de a intercepta opioide şi arme de foc ca în mai 2020 să devină o unitate de monitorizare a internetului în vederea detectării unor ameninţări la adresa poştei sau a personalului.

 

Potrivit unui comunicat de presă al comisiei din Senat, activitatea acestei unităţi nu făcuse obiectul niciunui audit până atunci şi ar fi urmat să cerceteze probleme de administrare a programului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul