Poliţiştii au ieşit din nou în stradă. Protest în Piaţa Victoriei faţă de măsurile de austeritate luate de guvern

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual – SNPPC, din Ministerul Afacerilor Interne a organizat un nou protest de această dată în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Sindicaliştii din Poliţiei au ieşit din nou la protest nemulţumiţi de măsurile de austeritate anunţate de Guvernul Cîţu.

Şi Federaţia Sanitas pichetează marţi dimineaţa Parlamentului României, solicitând senatorilor şi deputaţilor să modifice proiectul de buget pentru anul 2021 astfel încât atât beneficiarii serviciilor de sănătate, cât şi salariaţii din sistem să beneficieze de o „sănătate de calitate, la standarde europene”.

Guvernul Cîţu a adoptat săptămâna trecută „ordonanţa austerităţii”. Astfel, bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanţă în 2021, se amână majorarea pensiilor pentru 2023, vor fi eliminate sporurile de COVID-19 pentru angajaţii prefecturilor. De asemenea, se elimină gratuitatea la transport pentru studenţi.

Citeste si:  Ce au descoperit polițiștii în peretele dublu al unei mașini? FOTO

1. Fără vouchere de vacanță pentru bugetari (economie de 0,15% din PIB)

”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, cu modificările și completările ulterioare, nu acordă vouchere de vacanță”

Citeste si:  Valeriu Gheorghiță, despre încetarea purtării măștii după ce se imunizează mai mulți oameni: ”Este prudent să respectăm măsurile de protecție”

2. Majorarea pensiilor se amână pentru 2023 (economie de 0,8% din PIB)

Modificarea Legii nr. 127/2019 în sensul prorogării datei de intrare în vigoare a aceste legi la 1 septembrie 2023. Astfel, în anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menține la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare, iar începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării și data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Citeste si:  Americanii au înlocuit polițiștii cu drone. „Oamenii vor ajutor și îl vor acum”

Citeşte şi: Raluca Turcan: Avem aproape 5 milioane de români cu o pensie medie de 1.500 de lei. 9.500 de beneficiari de pensii speciale au în medie 9.600 lei

 

Sursa: RomaniaTV

 21 total views