Abonare la google news

Poliția din Rio de Janeiro a ucis zeci de persoane într-o favelă din zona de nord

O luptă sângeroasă de o oră într-o mahala din Rio de Janeiro a răsunat vineri, autoritățile spunând că misiunea poliției a ucis zeci de criminali, în timp ce rezidenții și activiștii au susținut abuzuri ale drepturilor omului.

Abia după răsăritul soarelui, joi, când zeci de ofițeri din poliția civilă a statului Rio de Janeiro au asaltat Jacarezinho, o favela din zona de nord a orașului. Aceștia vizau traficanții de droguri de la una dintre cele mai cunoscute organizații criminale din Brazilia, Comando Vermelho, iar corpurile se îngrămădeau rapid.

Când lupta s-a oprit, au rezultat 25 de morți – un ofițer de poliție și 24 de persoane descrise de poliție drept „criminali”, potrivit cbsnews.com

Denumirea „Orașului minunat” de la Rio poate părea adesea o ironie crudă în favele, având în vedere conflictele lor violente, sărăcia puternică și supunerea traficanților de droguri. Dar chiar și aici, ciocnirea de joi a fost o anomalie deranjantă pe care analiștii au declarat-o una dintre cele mai mortale operațiuni de poliție din oraș.

Și a fost de departe cea mai violentă de când Curtea Supremă a Braziliei a emis o hotărâre care interzicea majoritatea acestor acțiuni în timpul pandemiei.

Alții nu au scăpat

Un rezident a declarat pentru Associated Press că un bărbat a intrat în casa ei în jurul orei 8 dimineața, sângerând din cauza unei răni prin împușcare. S-a ascuns în camera fiicei ei, dar poliția a intrat repede în spatele lui.

Ea a spus că ea și familia ei au văzut ofițeri împușcând bărbatul neînarmat.

Câteva ore mai târziu, sângele lui era încă strâns de pe podea și îmbibat într-o pătură decorată cu inimi.

Felipe Curi, un detectiv din poliția civilă din Rio, a negat existența unor execuții.

„Nu au fost uciși suspecți. Toți au fost traficanți sau infractori care au încercat să ia viața ofițerilor noștri de poliție și nu a existat altă alternativă ”, a spus el la o conferință de presă.

Curi a spus că unii suspecți au căutat refugiu în casele rezidenților, iar șase dintre ei au fost arestați. Poliția a confiscat, de asemenea, 16 pistoale, șase puști, o mitralieră, 12 grenade și o pușcă, a spus el.

Carlos, fiul lui Bolsonaro, consilier al orașului Rio, influent pe rețelele de socializare, a sprijinit poliția. El a exprimat condoleanțe familiei ofițerului ucis pe Twitter, în timp ce omitea orice mențiune a celorlalți 24 de morți sau a familiilor acestora.

Diviziunile braziliene ale grupurilor internaționale de advocacy Human Rights Watch și Amnesty International au îndemnat procurorii să investigheze în detaliu operațiunea.

Procuratura statului Rio a declarat pentru ziarul Folha de S.Paulo că va investiga acuzațiile de violență, adăugând că cazul necesită o anchetă independentă de poliție.

Curtea Supremă a Braziliei a emis anul trecut o hotărâre care interzicea operațiunile poliției în favelele din Rio în timpul pandemiei, cu excepția cazului în care este „absolut excepțională”

Ordinul a venit după ce polițiștii au împușcat mortal un tânăr de 14 ani într-o locuință în care nu existau indicii de activitate ilegală. Moartea adolescentului a declanșat o iterație braziliană a protestelor Black Lives Matter organizate în zona metropolitană a orașului timp de săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al biroului pentru drepturile omului al ONU, Rupert Colville, a declarat vineri reporterilor că este „deosebit de deranjant” faptul că raidul a avut loc în timp ce hotărârea instanței rămâne în vigoare.

Decizia a provocat o scădere a operațiunilor polițienești la mijlocul anului trecut, după cum se reflectă într-o scădere a numărului de focuri de foc raportate de Crossfire, un grup nonguvernamental care monitorizează violența, precum și în datele oficiale ale statului cu privire la decesele rezultate din intervenția poliției. Dar ambii indicatori s-au strecurat până la nivelurile pre-pandemice.

Observatorul de siguranță publică al Universității Candido Mendes a declarat că poliția din Rio a ucis în medie mai mult de cinci persoane pe zi în primul trimestru al anului 2021, cel mai letal început al unui an de când guvernul de stat a început să publice în mod regulat astfel de date în urmă cu mai bine de două decenii.

 

Citeste articolul pe Gandul