luni 1 noiembrie 2:42 AM

Abonare la google news

Poate fi obligat Iohannis să dizolve Parlamentul? Portița indicată de Ludovic Orban


Fostul lider PNL Ludovic Orban a indicat duminica la Realitatea Plus o posibila cale de obligare a sefului statului sa declanseze alegeri anticipate.


Potrivit Constitutiei, șeful statului „poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, iar ”alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la dizolvarea Parlamentului”.

Orban a zis ca tinand cont de faptul ca guvernul Ciolos a picat in Parlament, daca va pica si guvernul Ciuca atunci se vor crea „premisele constitutionale pentru declansarea anticipatelor”. Fostul lider PNL a zis ca presedintele Senatului ar putea sa ridice la CCR un conflict juridic de natura constitutionala legat de faptul ca presedintele ar trebui sa fie obligat sa dizolve Parlamentul daca nu se poate forma un guvern. „Presedintele poate si trebuie sa dizolve atata timp cat nu se poate investi un Guvern. Convocarea anticipatelor este consecinta faptului ca nu se poate forma un guvern functional”, a interpretat Orban prevederile constitutionale.

Problema provine din faptul ca textul Constitutiei indica faptul ca președintele „poate să dizolve Parlamentul”, lucru care nu reprezintă o obligație, ci doar o opțiune a șefului statului.

 

Stiripesurse.ro