Abonare la google news

PNRR în viziunea PNL: 9 miliarde de euro pentru autostrăzi și căi ferate, 4 miliarde pentru mediu, 4 miliarde pentru educație

Liberalii și-ar doi ca nouă miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să fie alocate pentru infrastructura de transport, câte patru miliarde pentru mediu și educație și trei miliarde pentru agricultură, potrivit prezentării pe care liderul PNL Ludovic Orban a făcut-o luni în cadrul ședinței Biroului Executiv Național (BEX) al partidului, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul partidului.

Potrivit acestora, PNRR este încă negociat cu partenerii de coaliție, urmând ca ulterior, acesta să fie prezentat și președintelui Klaus Iohannis.

De altfel, săptămâna aceasta, liderii celor trei partide care formează coaliția de guvernare ar urma să se vadă cu șeful statului pentru a discuta despre PNRR.

Planul trebuie transmis Comisiei Europene până la jumătatea lunii aprilie, le-a mai spus Orban liderilor PNL.

De la ședința Biroului Executiv a absentat premierul Florin Cîțu.

Potrivit informării făcute de Ludovic Orban în cadrul BEX, liberalii ar vrea să propună Bruxelles-ului un plan investițional în valoare de 70 de miliarde de euro, deși România are alocate doar aproximativ 30 de miliarde, surse participante la ședință explicând că vor fi eliminate acele proiecte care ”nu vor fi pe placul Comisiei”.

Citeste si:  Dezbaterea privind punerea sub acuzare a lui Donald Trump. Cum se apără fostul preşedinte: „Acest proces este despre anularea celor 75 de milioane de votanți”

Alocările pe care și le-ar dori PNL prin PNRR:

  • pentru infrastructura de transport – 9 miliarde de euro (inclusiv pentru căi ferate și autostrăzi);
  • pentru meddiu – 4 miliarde de euro;
  • pentru educație – 4 miliarde de euro (digitalizare, învățământ dual, cumpărarea a aproximativ 1.800 de autobuze școlare);
  • pentru agricultură – 3 miliarde de euro;
  • fond de reziliență pentru primării pentru asigurarea cofinanțărilor pentru proiectele din localitățile care nu au bani – 6 – 700 dde milioane de euro;
  • pentru rețeaua de gaz – 600 de milioane de euro;
  • pentru mediul privat – 2,5 miliarde de euro;
  • pentru investiții prin Ministerul Energiei – 1,5 miliarde de euro.

La finalul ședinței BEX, Ludovic Orban a spus că negocierile în coaliţia guvernamentală continuă, dar a subliniat că este optimist că România va depune documentul în termenul stabilit la nivel european.

El a precizat că stadiul elaborării PNNR a fost tema principală a reuniunii Biroului Executiv al PNL.

„Am prezentat colegilor stadiul discuţiilor privind construcţia PNRR şi am prezentat structura, care sunt principalele domenii de alocare, care sunt reformele care stau la baza acestor alocări şi obiectivele pe care ni le-am propus. Obiectivul principal este de a utiliza cât mai eficient cele 30 de miliarde de euro de care beneficiază România pentru investiţii şi reforme în domeniul infrastructurii, educaţiei, sănătăţii, mediului, digitalizării, care este o componentă foarte importantă a PNRR, de asemenea în domeniul managementului apelor, sistemului de irigaţii, energiei verzi. Negocierile vor continua şi suntem optimişti că, în termenul stabilit la nivel european, România va pune pe masa Comisiei un PNRR care să ajute România în efortul de relansare cât mai rapidă a economiei şi de creştere a calităţii vieţii pentru cetăţenii români”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului.

Citeste si:  Piaţa locală de e-commerce a ajuns anul trecut la 7 miliarde de euro, în creştere cu 36% față de anul precedent

Liderul PNL a fost întrebat care este justificarea acordării unui spor de 100% angajaţilor Ministerului Fondurilor Europene care se ocupă de PNRR.

„Pentru că este un efort suplimentar care este făcut de cei care sunt implicaţi în pregătirea PNRR şi pentru că este important ca toţi care lucrează la pregătirea PNRR să fie foarte bine motivaţi, pentru că, în funcţie de calitatea lucrărilor pe care le facem şi a implementării PNRR, depinde evoluţia în bine a economiei, a societăţii, a diferitelor domenii publice”, a explicat Ludovic Orban.

Citeste si:  Plan urgent de relansare economică, de 1900 miliarde de dolari, destinat să scoată SUA din ”cea mai gravă criză” după 1930

Potrivit acestuia, tratatul prin care creşte contribuţia României la bugetul UE va fi trecut pe ordinea de zi a plenului reunit al Parlamentului când va exista convingerea că nu vor mai fi probleme cu ratificarea.

„În elaborarea PNRR am consultat societatea, organizaţiile patronale, sindicatele, asociaţiile profesionale, asociaţiile autorităţilor locale, o serie de alţi alţi actori instituţionali. A existat o consultare amplă. În Parlament, în cadrul Comisiei de afaceri europene au existat dezbateri ale PNRR, ministrul a fost invitat la astfel de dezbateri, deci nu se poate spune că nu există o consultare pe tema asta. Nu vrem să ne consultăm cu PSD pe această temă”, a susţinut preşedintele PNL.

Citește și – Noul PNRR: 11% din cei circa 30 de miliarde de euro de la UE merg spre educație, 9% pentru Sănătate și cel puțin 28% la Transport feroviar, rutier și metrou. Program național pentru creșe, cloud guvernamental și extinderea semnăturii digitale


Citeste articolul pe G4Media

 10 total views