Abonare la google news

PNL vrea să dea 4 miliarde de euro pentru educaţie din PNNR. Cei mai mulţi bani, la Transporturi

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a prezentat stadiul elaborării Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) în şedinţa de luni a conducerii partidului, precizând că negocierile în coaliţia guvernamentală continuă, dar este optimist că România va depune documentul în termenul stabilit la nivel european.

El a precizat că stadiul elaborării PNNR a fost tema principală a reuniunii Biroului Executiv al PNL. „Am prezentat colegilor stadiul discuţiilor privind construcţia PNRR şi am prezentat structura, care sunt principalele domenii de alocare, care sunt reformele care stau la baza acestor alocări şi obiectivele pe care ni le-am propus. Obiectivul principal este de a utiliza cât mai eficient cele 30 de miliarde de euro de care beneficiază România pentru investiţii şi reforme în domeniul infrastructurii, educaţiei, sănătăţii, mediului, digitalizării, care este o componentă foarte importantă a PNRR, de asemenea în domeniul managementului apelor, sistemului de irigaţii, energiei verzi. Negocierile vor continua şi suntem optimişti că, în termenul stabilit la nivel european, România va pune pe masa Comisiei un PNRR care să ajute România în efortul de relansare cât mai rapidă a economiei şi de creştere a calităţii vieţii pentru cetăţenii români”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului.

Citeste si:  Companiile de asigurare au subscris prime brute de 11,5 miliarde lei în 2

Liderul PNL a fost întrebat care este justificarea acordării unui spor de 100% angajaţilor Ministerului Fondurilor Europene care se ocupă de PNRR.

„Pentru că este un efort suplimentar care este făcut de cei care sunt implicaţi în pregătirea PNRR şi pentru că este important ca toţi care lucrează la pregătirea PNRR să fie foarte bine motivaţi, pentru că, în funcţie de calitatea lucrărilor pe care le facem şi a implementării PNRR, depinde evoluţia în bine a economiei, a societăţii, a diferitelor domenii publice”, a explicat Ludovic Orban.

Citeste si:  Zi de fotbal în Liga 1: Două partide, opt variante de profit »»

Potrivit acestuia, tratatul prin care creşte contribuţia României la bugetul UE va fi trecut pe ordinea de zi a plenului reunit al Parlamentului când va exista convingerea că nu vor mai fi probleme cu ratificarea.

Marcel Ciolacu cere dezbaterea PNRR în Parlament. „Nu este planul de redresare al unui partid, ci al României. Românii trebuie să ştie”

„În elaborarea PNRR am consultat societatea, organizaţiile patronale, sindicatele, asociaţiile profesionale, asociaţiile autorităţilor locale, o serie de alţi alţi actori instituţionali. A existat o consultare amplă. În Parlament, în cadrul Comisiei de afaceri europene au existat dezbateri ale PNRR, ministrul a fost invitat la astfel de dezbateri, deci nu se poate spune că nu există o consultare pe tema asta. Nu vrem să ne consultăm cu PSD pe această temă”, a susţinut preşedintele PNL.

Citeste si:  Fanii lui Dinamo, reacție extraordinară după eșecul la scor de la Botoșani: „A fost o conjunctură! Echipa are suflet”

Alocările pe care și le-ar dori PNL prin PNRR:

 • pentru infrastructura de transport – 9 miliarde de euro (inclusiv pentru căi ferate și autostrăzi);
  pentru meddiu – 4 miliarde de euro;
  pentru educație – 4 miliarde de euro (digitalizare, învățământ dual, cumpărarea a aproximativ 1.800 de autobuze școlare);
  pentru agricultură – 3 miliarde de euro;
  fond de reziliență pentru primării pentru asigurarea cofinanțărilor pentru proiectele din localitățile care nu au bani – 6 – 700 dde milioane de euro;
  pentru rețeaua de gaz – 600 de milioane de euro;
  pentru mediul privat – 2,5 miliarde de euro;
  pentru investiții prin Ministerul Energiei – 1,5 miliarde de euro.

Citeste articolul pe RomaniaTV

 10 total views