Abonare la google news

Ploi musonice în Sri Lanka, cel puțin 17 morți și mii de localități sub ape. Un câine a găsit 4 oameni prinși în alunecările de teren

Inundaţiile şi alunecările de teren din Sri Lanka, provocate de ploile musonice, au lăsat în urmă cel puţin 17 morţi şi aproximativ 270.000 de persoane fără case. Multe dintre victime au fost îngropate de vii în noroi, după ce locuințele lor au fost scufundate de ape, a anunţat Centrul pentru gestionarea dezastrelor (DMC). 

Cele mai multe victime au fost îngropate de vii, au precizat autoritățile Centrului pentru gestionarea dezastrelor din Sri Lanka. Alunecările de teren au fost cauzate de ploile torenţiale și au afectat începând de vineri 10 din cele 25 de districte ale ţării.

Muson în Sri Lanka: Cel puţin 17 morţi în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren. Foto: Profimedia

În districtul Kegalle, un câine i-a îndrumat pe salvatori către un loc în care patru membri ai aceleiaşi familii fuseseră surprinşi de alunecările de noroi. Toţi cei patru au fost aduşi la suprafaţă cu ajutorul armatei, însă erau decedaţi, au menţionat autorităţile, potrivit Reuters, citată de Agerpres. Forţe de securitate au fost desfăşurate în mai multe districte pentru a ajuta la evacuarea sătenilor sinistraţi.

Potrivit DMC, 270.000 de persoane au fost evacuate din casele lor inundate şi s-au refugiat la cunoştinţe, rude sau în centrele pentru sinistraţi, gestionate de autorităţile publice.

”Nivelurile apei scad, însă atenţionările de alunecări de teren sunt încă în vigoare în 10 districte”, a declarat Pradeep Kodippili, director adjunct în cadrul DMC, citat într-un comunicat emis luni, mai scriu sursele citate.

Directorul general al departamentului de meteorologie, Athula Karunanayake, a precizat luni că prognozele indică o reducere a cantităţii de precipitaţii. ”Ne aşteptăm ca precipitaţiile să scadă de acum înainte, însă unele zone se vor confrunta cu ploi intermitente”, a adăugat el.

Sri Lanka este afectată de două ori pe an de muson, acest fenomen meteorologic aducând precipitaţii vitale pentru irigarea terenurilor agricole şi pentru producţia de energie hidroelectrică, dar şi pagube materiale şi decese.

Editor : A.A.


Citeste articolul pe Digi24