Abonare la google news

Peste 7300 de medici moldoveni, vaccinați împotriva Covid-19. În jur 300 au avut reacții adverse

În spitalele din țară au fost distribuite în total 18 mii de doze de vaccin AstraZeneca, din cele două loturi, ajunse la Chișinău. Din România, dar și cele oferite prin intermediul platformei COVAX, a anunțat miercuri, Alexei Ceban, medic epidemiolog și coordonator al Grupului de Comunicare privind imunizarea împotriva Covid-19.”Dacă vorbim despre populația generală de aproximativ 3,5 mln, în total, avem 0,2 la sută din populație acoperită. Desigur, noi vorbim despre un proces etapizat, care nu poate fi accelerat deoarece nu avem necesarul de doze pentru a declanșa etapa a doua sau a treia. Conform planului, au fost vaccinați, în prima etapă, lucrătorii medicali din terapie intensivă, reanimare și secțiile Covid. De marți, au început să fie vaccinați și cei din alte secții cu risc sporit din spitale. Ulterior, vor fi vaccinați cei din asistența medicală primară, urgentă, farmacii, stomatologii și colaboratorii din sănătatea publică”, afirmă Alexei Ceban, coordonator al Grupului de Comunicare privind imunizarea împotriva Covid-19.

Din cele peste 7300 de persoane vaccinate, în jur de 300 de persoane au avut reacții adverse, ”toate se includ la categoriile ușoare și medii”, afirmă Laura Țurcan, medic epidemiolog în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. ”3,6 la sută din cei vaccinați au avut reacții adverse. Toate se includ la categoriile ușoare și medii având sensibilitate la locul injectării, cu durere, oboseală, slăbiciune, dureri de cap, dureri musculare, frisoane cu febră. Febra este un lucru normal după administrarea oricărui vaccin. Toate reacțiile adverse au apărut la 24 de ore de la vaccinare și au dispărut într-o zi, două”.

Membrul Comitetului Naţional de experţi în imunizare, Ninel Revenco, a precizat că, la sfârșitul lunii martie, dar și în aprilie, alte loturi cu vacin, vor ajunge în R.Moldova, ceea ce va permite trecerea la faza a doua de imunizare.”Deja am primit documentele confirmative. Până la sfârșitul lunii martie vom primi mai mult de 21.000 de doze AstraZeneca și la sfârșitul lunii aprilie încă 72.000 de doze. În plus, vom primi, prin intermediul UNICEF, mai mult de 24.000 de doze Pfizer. Noi practic nu vom permite să trecem la etapa a doua de vaccinare. Aici vor fi imunizate persoanele de peste 60 de ani, cu comorbidități, persoanele care activează în domeniul educației, apărării, dar și jurnaliștii”.

Campania de imunizare în R.Moldova a început la 2 martie, cu vaccinurile AstraZeneca, oferite de România, ca ajutor umanitar. Primele 21.600 de doze din cele 200.000, promise de președintele Klaus Iohannis, au ajuns la Chișinău, la sfârșitul lunii februarie. Săptămâna trecută, primul lot de vaccin, oferit de COVAX, a ajuns în R.Moldova. 

În prezent, 4241 pacienți cu COVID-19 sunt internați în instituțiile medico-sanitare publice, dintre care 331 în stare extrem de gravă, iar 72 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată. În tratament la domiciliu, cu forme ușoare și moderate de COVID-19, se află 11.776 persoane, iar 18 043 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Aproape 197.000 de moldoveni s-au infectat cu Covid-19, iar 4.150 au decedat, de la începutul pandemiei.

Citeste articolul pe RFI