Peste 6.000 de muncitori au murit în Qatar din 2010, la construcţia stadioanelor pentru Campionatul Mondial de fotbal din 2022

În jur de 6.500 de muncitori migranţi, angajaţi la construirea stadioanelor din Qatar în perspectiva Cupei Mondiale de fotbal din 2022, şi-au pierdut viaţa începând cu anul 2010, scrie ziarul belgian La Derniere Heure.

Conform sursei, victimele, care lucrau la construcţia stadioanelor sau în infrastructură, ar fi din India, Bangladesh, Nepal, Pakistan şi Sri Lanka.

Pe de altă parte, potrivit The Guardian, numărul morţilor este cu mult peste 6.500, deoarece doar cele cinci ţări menţionate păstrează evidenţe. Qatarul a angajat mulţi muncitori din Filipine şi Kenya, state unde nu se se ţine evidenţa angajaţilor de peste hotare.

Potrivit cifrelor oficiale ale guvernului din Qatar, majoritatea lucrătorilor migranţi au murit din cauze naturale, însă date certe nu există deoarece nu s-au efectuat autopsii.

Citeste si:  Explozie urmată de incendiu într-un bloc din Găeşti. Localnicii au fost evacuați de urgență | FOTO

Mulţi dintre angajaţii în construcţii au suferit din cauza condiţiilor de viaţă şi muncă precare, în contextul temperaturilor caniculare.

Guvernul de la Doha a menţionat că în jur de 2 milioane de muncitori străini lucrează în Qatar.

Muncitorii imigranţi din Qatar sunt în continuare exploataţi de angajatori, care-i ameninţă cu expulzarea, nu le virează salariul sau nu îl plătesc integral, susţinea Human Rights Watch într-un raport publicat în vara anului trecut. Abuzurile persistă deşi Qatarul s-a angajat să reformeze legislaţia muncii, ce face obiectul a numeroase critici referitoare la condiţiile de muncă ale imigranţilor, mai ales pe şantierele CM 2022.

Citeste si:  Ar trebui să-și dea demisia Mihai Chirica și Costel Alexe? Muraru (PNL): ”Nu știu dacă e cazul ca o persoană anchetată să demisioneze”

Muncitorii imigranţi reprezintă peste 90% din cele 2,75 milioane de locuitori ai Qatarului.

„În ciuda unor reforme în ultimii ani, practica salariilor reţinute şi neplătite, precum şi alte abuzuri legate de remuneraţie, este persistentă şi generalizată la cel puţin 60 de angajaţi şi firme din Qatar”, indica HRW într-un comunicat.

HRW a chestionat atunci 93 de muncitori imigranţi, angajaţi de peste 60 de firme sau indivizi, şi a consultat documente oficiale şi rapoarte pentru a efectua ancheta sa.

Printre măsurile luate de Doha se numără un sistem electronic de protecţie a salariilor, menit să le detecteze pe cele neplătite. Eficacitatea acestuia a fost afectată de numeroasele cazuri în care marile companii nu au plătit salariile.

Citeste si:  Bijuteria de peste 20 de milioane de euro a lui Cosmin Olăroiu. Îi dă lovitura lui Gică Hagi (exclusiv)

„Mor de foame, familia mea moare de foame acasă”, mărturisea pentru acest ONG un agent de securitate ugandez, care susţine că a primit doar o lună salariul de 329 de dolari între septembrie şi decembrie 2019.

Qatarul este una din puţinele ţări ce ar urma să înregistreze un excedent bugetar în 2020, potrivit unor previziuni, însă pandemia de coronavirus a afectat economia şi numeroşi angajatori nu-şi pot plăti angajaţii.

Sursa: Agerpres

Foto: Ahmad bin Ali Stadium din Qatar / Sursa: FIFA


Sursa: G4Media

 6 total views